Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

13. 04. 2019. 08:33 >> 09:20
17

GJENERO SMATRA

CG i dalje izložena ruskom i velikosrpskom pritisku

Bregzit nema nikakve veze sa pozicijom Zapadnog Balkana u odnosu na EU, smatra hrvatski politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero za Vikend novine kaže i da bi eventualna promjena vlasti u Crnoj Gori dovela u pitanje ne samo vanjsko političku orijentaciju, nego i samu održivost državotvornog, indipendetističkog projekta.

“Bregzit nema apsolutno nikakve veze sa pozicijom Zapadnog Balkana u odnosu na Evropsku uniju. Problemi koji postoje u približavanju EU, postojali bi i da nema Bregzita, kao što su postojali i prije cijele priče sa odlaskom Velike Britanije. Kada je o regionu i Evropskoj uniji riječ, probleme imamo na obje strane. Pojedine države, prije svega zemlje Beneluksa, smatraju da novo proširenje Unije nije smisleno, da ne donosi koristi, već velike troškove”, ocijenio je on.

Gjenero kaže i da ljudi koji su na vlasti u Crnoj Gori spadaju u najiskusnije kreatore javnih politika na Balkanu.

“Tako da, uprkos snažnim pokušajima uticaja sa strane i nekim unutrašnjim potresima, kod vas nekakve nestabilnosti neće biti”, ocijenio je Gjenero.

Prema njegovim riječima Crna Gora je izrazito izložena pritisku dvije države, koji je u istom smjeru.

“S jedne strane je to pritisak Srbije koja manipuliše sa velikosrpskim i anticrnogorskim snagama u Crnoj Gori, a taj velikosrpski projekat se poistovjećuje sa jednim rusofilskim projektom. Kad kažem rusofili ne mislim u smislu ljubavi prema ruskoj kulturi, nego podložnosti prema Putinovom projektu euroazijskog tima. Crna Gora tu ima neugodnu poziciju zbog tradicionalne vezanosti Crne Gore uz rusku kulturu, što se pokušava eksponirati na vezivanje i podjarmljivanje pod jedan politički koncept, što Crnoj Gori danas ne odgovara i nije joj potrebno. Ne bi bilo dobro da se zbog toga dovode u pitanje tradicionalne kulturne veze, ali to je rizik koji nije isprovocirala crnogorska strana”, zaključio je Gjenero.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније