Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 04. 2019. 06:50 >> 19:08
29

BOŠKOVIĆ SMATRA

Protesti u CG najsnažnije politički obojeni

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da protesti u Crnoj Gori, za razliku od onih koji se dešavaju u regionu, imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu.

Bošković je uvjeren i da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru, kako zbog uređenosti institucija sistema, tako i zbog činjenice da smo dio Sjevernoatlantskog saveza.

Prvi čovjek resora odbrane  u intervjuu Dnevnim novinama je kazao i da je Crna Gora već u prvoj godini članstva imala za 250 odsto veći priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO-a, ali i da je planirano da resor kojim rukovodi tokom 2019. ostvari prihod do pet miliona eura od prodaje viška naoružanja.

“Konkretan primjer NATO sistema kolektivne bezbjednosti je zaštita našeg vazdušnog prostora od strane NATO saveznika. Govorim o misiji AIR policing, koja je počela na godišnjicu članstva u Alijansi. Tu misiju za naše potrebe obavljaju Italija i Grčka, po modelu koji se već primjenjuje na vazdušni prostor Albanije i koji se pokazao vrlo efikasnim”, kazao je Bošković.

Ministar je ocijenio da članstvo u NATO omogućava Crnoj Gori da ravnopravno učestvuje u procesu kreiranja globalne bezbjednosne politike, da odlučuje o ciljevima od zajedničkog interesa i sredstvima pomoću kojih će se oni postići.

"Crna Gora članstvom u Alijansi zadržava svoj puni suverenitet jer taj savez ne može donijeti odluku koja bi bila u suprotnosti ili protiv nacionalnih interesa neke od saveznica. Članstvom se ne gubi ništa, jer se odluke donose konsenzusom, a aktivnosti su vođene principom solidarnosti", naveo je Bošković.

Komentarišući proteste koji se, nakon Tirane i Beograda, dešavaju i u Podgorici, Bošković kaže da je riječ o legitimnom vidu izraza nezadovoljstva.

"U datom primjeru izostaju konkretni socijalni zahtjevi, te samim tim se gubi i karakteristika građanskih protesta. Protesti u Crnoj Gori, čini se, imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu, te stoga na našim ulicama subotom nije bilo niti jedne nacionalne zastave, što nije slučaj u Beogradu ili Tirani”, kazao je Bošković.

Smatra i da proteste u Crnoj Gori karakteriše "apsolutna politička disperzija glavnih aktera oko državno pravnog statusa Crne Gore i aktuelnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje".

“Međutim, ono što je ipak zajedničko nosiocima ovih protesta, jeste preuzimanja vlasti sa ulice, lične i porodične uvrede, prijetnje i jedan novi nivo političke nekulture. Uzrok se sigurno krije i u odsustvu sposobne opozicije koja se smatra snažnom i vičnom da se na parlamentaran način izbori sa vlašću koju osporava, što sve zajedno prilično škodi ukupnoj slici stabilnosti regiona, kome je prije svega potreban dalji ekonomski rast i povoljan poslovni ambijent koji, kao takav, garantuje sigurnost i bezbjednost aktuelnim i potencijalnim stranim i domaćim investitorima. Predsjednik države i predsjednik Vlade više puta su naglasili da su njihova vrata otvorena za fer politički dijalog u okviru institucija, ali je spremnost druge strane izostala. Sve u svemu, izborna volja građana je demokratski princip koji se mora poštovati”, naveo je Bošković.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније