Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 04. 2019. 14:35   >>  14:37 20

ĐUKANOVIĆ UVJEREN

Crna Gora sljedeća je članica EU

Predsjednik Milo Đukanović saopštio je da je uvjeren da će Crna Gora, uz podršku susjeda i drugih članica EU biti prva naredna članica, kada god Unija odluči da je za to vrijeme. Đukanović je istakao da Evropljani moraju biti svjesni da nemaju globalnu konkurentnost, ako nijesu ujedinjeni.

Đukanović je primio predstavnike učesnika “Konferencije mladih parlamentaraca Evropske Unije i Zapadnog Balkana”, koju je organizovala Skupština Crne Gore i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike. 

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić iskazao je na početku razgovora zadovoljstvo značajnim odzivom mladih parlamentaraca iz 20 zemalja, što je potvrda zainteresovanosti i pažnje koju njihove zemlje posvećuju regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori. Dvodnevni dijalog na teme proširenja EU, uloge parlamenata u Berlinskom procesu i obrazovanja kao pokretača razvoja, potvrdili su, kazao je Nikolić, ozbiljnu angažovanost evropskih partnera, pa je ideja da se u ovom formatu sastaju i ubuduće.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je prisustvo Konferenciji velikog broja poslanika zemalja EU i ZB priznanje organizatoru, Parlamentu, ali i državi Crnoj Gori koja je posvećeni promoter evropskih vrijednosti na Balkanu. Ukazao je na očigledne posljedice predugog izbivanja Regiona izvan EU i njenog sistema vrijednosti, ekonomsko i demokratsko zaostajanje koje je generisalo stalnu nestabilnost na ovim prostorima. U tom smislu istakao je da je naše uvjerenje da ukoliko ovaj region želimo da učinimo pouzdano stabilnim, kao šansu za jačanje evropske konkurentnosti na globalnoj sceni, a ne kao izvor nestabilnosti, onda je jedini mogući odgovor –integracija.

Crna Gora je posvećena ostvarivanju tog cilja, kazao je Đukanović sa uvjerenjem da će, uz podršku susjeda i drugih članica EU biti prva naredna članica, kada god Unija odluči da je za to vrijeme. Uz punu saglasnost sa izborom glavnih tema Konferencije, Đukanović je ukazao na značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope, koju upravo mlade generacije političara najbolje razumiju.

”Mi kao Evropljani moramo biti svjesni da nemamo globalnu konkurentnost, ako nijesmo ujedninjeni”, poručio je on.

Podsjetio na značaj ideja Berlinskog procesa infratsrukturno, energetsko i informatičko povezivanje regiona sa Evropom u cilju njegovog razvoja i napretka paralelno sa procesom ispunjavanja uslova za članstvo.

“Važno je da Evropa pokaže punu spremnost i odgovornost za dalji razvoj Regiona”, ocijenio je Predsjednik. Posebno je ukazao na važnost usvajanja novih znanja na ovim prostorima, imajući u vidu duboko zaostajanje ZB u vremenu najintenzivnijeg tehnološkog razvoja na globalnoj sceni.

Predstavnici evropskih parlamenata iskazali su visoke ocjene za postignuća Crne Gore na putu integracija i punu podršku njihovih zemalja za nastavak procesa proširenja. Poslanica u parlamentu Litvanije Ruta Miliute, kazala je da je država koja posvećuje pažnju mladima i novoj generaciji, držva koja gleda naprijed i koja će ostvariti uspjeh. Istakla je da njena država cijeni usklađenost crnogorske međunarodne politike sa evropskom, što je primjer i dobra poruka za cijeli region. Čestitajući Crnoj Gori istorijsko postignuće, članstvo u NATO i rezultate iz evropske agende, ocijenila je da Evropa treba da bude otvorena za sve zemlje posvećene evropskim vrijednostima. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku u Hrvatskom saboru Miro Kovač uvjeren je u dalji uspjeh Crne Gore, ali i značaj osvješćivanja evropske politike na globalnoj sceni.

Poslanica slovačkog parlamenta Katarina Cefalvajova posebno je govorila o kontinuiranoj podršci i prijateljstvu njene države prema Crnoj Gori, uz poruku da Crna Gora treba da bude sledeća članica EU, dijeleći stavove o ujedinjenoj Evropi i njenoj budućnosti.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније