Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2019. 12:33 >> 12:33

PAHOR

Proces proširenja posmatrati kao geopolitičko pitanje

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da će učiniti sve da se u procesu Brdo-Brioni donese deklaracija kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitičko pitanje koje bi donijelo sigurnost u ovom dijelu Evrope.

Pahor je na 10. Sarajevo biznis forumu izrazio bojazan da bi odlaganje procesa proširenja ugrozilo cijeli proces evropskih integracija i sigurnost.

"Na zemaljama Zapadnog Balkana je da ubrzaju proces reformi. Vlade Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore to treba da urade, da ne čekaju EU. Ali, istovremeno istinski želim da Unija bude u stanju da postigne konsenzus po pitanju procesa proširenja", rekao je Pahor.

On smatra da će u suprotnom "izroniti stare nacionalističke sile" koje će, kako kaže, pokušati da mijenjaju granice po etničkim principima, što će ugroziti sigurnost cijele Evrope.

"Na vladama u regionu je da odrade svoj posao i to brzo, a na Briselu je da shvati da proces proširenja treba da se ubrza. Moja zemlja će biti prijatelj regiona", naveo je Pahor, prenose agencije.

On je istakao da je bezbjedna i uspješna budućnost Zapadnog Balkana povezana sa pristupanjem EU i veruje da Unija treba da se ponaša na takav način.

Prema njegovim riječima, politika proširenja u narednih nekoliko godina treba da bude fleksibilnija, više politička, a manje tehnička.

On ocjenjuje da ne postoji konsenzus u vezi sa tim, ali ističe da bi trebalo da postoji.

"Kada nova Komisija bude formirana nakon izbora jedno od najvažnijih pitanje koje će biti na stolu biće brzina procesa proširenja. Ne kažem da ne treba da se ispune standardi i da ne treba da poštujemo proceš, ali je sada vrijeme za EK da Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje", ocenio je Pahor.

On je precizirao da se njegova izjava odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, kao i da ne govori u ime EU već kao predsjednik jedne od država članica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније