Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

19. 04. 2019. 15:15 >> 15:15

O EU INTEGRACIJAMA

Studenti Ekonomskog fakulteta posjetili KEI

Studenti Ekonomskog fakulteta posjetili su danas Kancelariju za evropske integracije i sa članovima pregovaračke strukture razgovarali o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, s osvrtom na izazove koje proces donosi u dijelu crnogorskog finansijskog sistema i ekonomije.

Sa studentima su razgovarali glavni pregovarač Aleksandar Drljević, njegov zamjenik Marko Mrdak, kao i pregovarači za ekonomska i finansijska poglavlja, Biljana Jakić i Nikola Fabris.

Drljević je istakao da je Kancelarija za evropske integracije otvorena za sve zainteresovane građane, a naročito mlade, koji su, kao važna ciljna grupa, prepoznati i novom Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022. Podsjetio je da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da upravo mladi najviše vjeruju u proces EU integracije i imaju najviše očekivanja od njega.

„Vi ste generacija koja će imati najviše koristi od članstva u EU, jer ćete direktno osjetiti primjenu evropskih standarda i propisa“, istakao je on.

Upoznao je studente sa dinamikom pregovaračkog procesa i novim pristupom u pregovorima koji podrazumijeva da poglavlja 23 i 24 budu u središtu procesa. „Konstantno bilježimo napredak u vladavini prava, ali u ovoj oblasti stalno težimo boljim rezultatima koji će se odraziti na kvalitet života naših građana. U narednom periodu nastavljamo sa primjenom usvojenih zakona i konkretnim rezultatima, uz očekivanje da proevropske snage ostanu većina u Evropskom parlamentu“, dodao je glavni pregovarač.

Fabris i Jakić su studente upoznali sa poglavljima za koje su nadležni i spremnosti države da tokom ove godine otvori preostalo poglavlje 8 - Konkurencija. Studente je interesovalo koliko je teško ispuniti kriterijume i zatvoriti poglavlje 17, da li će euro ostati valuta i nakon ulaska Crne Gore u EU, kao i da li će poglavlje 27 i predviđeno ulaganje od 1,4 milijarde eura biti opterećenje za crnogorski budžet.

„Planirano je da taj iznos bude uložen do 2035. godine, a ako imamo u vidu da će značajan dio biti opredijeljen kroz fondove EU, može se reći da će ispunjavanje kriterijuma iz te oblasti zavisiti od sposobnosti naših organa da povuku sredstva. Iako cifra od 1,4 milijardu eura sada djeluje zastrašujće, ona se ipak odnosi na niz godina i predstavljaće opterećenje koji crnogorski budžet definitivno može da izdrži“, istakli su predstavnici pregovaračke strukture.

Mrdak je pozvao studente da već sad koriste prednosti pristupanja članstva EU i budu dio programa mobilnosti, poput Erasmusa. Studenti su od zamjenika pregovarača dobili i odgovor na pitanje može li Crna Gora postati članica do 2025 godine. „2025. godina predstavlja perspektivu, a ne rok, ali je, što se nas tiče, realan datum pristupanja. Ne treba ipak gubiti iz vida da je pristupanje pokretna meta, koja ima i tehnički i politički segment. Datum pristupanja zavisiće i od geopolitičke i situacije unutar same EU“, istakao je Mrdak.

Posjeta studenata organizovana je u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније