Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2019. 15:40 >> 16:05
17

AMBASADORKA KEMP PORUČILA

Ujedinjeno Kraljevstvo nije za smjenu rukovodstva u CG

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva smatra da nije potrebna promjena državnog rukovodstva Crne Gore, poručila je u intervjuu portalu CDM, ambasadorka Velike Britanije u našoj zemlji Alison Kemp.

Odgovarajući na pitanje CDM-a da li nedavni susret predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića sa britanskim poslanikom iz vladajuće konzervativne stranke Zakom Goldsmitom, sugeriše da britanska vlada podržava zahtjeve Kneževića o hitnoj potrebi za promjenom rukovodstva, kao i da li je to stav Vlade UK, Kemp je kazala da ne.

"Crna Gora je saveznik i i prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva, a britanska Vlada ima snažne odnose sa kolegama u Crnoj Gori. Vlada UK ostaje posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u sprovođenju reformi za jačanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava", kazala je Kemp.

Ona je naglasila da u Crnoj Gori ima više britanskih investitora nego što se obično misli, te da im uvijek poručuje da je Crna Gora sjajna lokacija za biznis. Ohrabruje britranske turiste da dođu i vide prelijepu Crnu Goru.

Odgovarajući na pitanje da li će se odnos Velike Britanije prema CG promijeniti ako napuste Evropsku uniju, što se uskoro očekuje, Kemp je objasnila da će dok god je članica zajednice, Ujedinjeno Kraljevstvo konstruktivno, aktivno i angažovano doprinositi zajednici Evropske unije, i nastaviće da podržava Crnu Goru u procesu reformi.

"Tokom prethodne godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je uložilo preko 1,4 miliona eura u Crnu Goru, u vidu podrške čitavom nizu programskih aktivnosti. Ove godine povećavamo ulaganja, povrh doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva Evropskoj uniji i programima pomoći koji se sprovode u Crnoj Gori" istakla je ambasadorka.

Ona je objasnila da će Evropska komisija u maju objaviti novi izvještaj o napretku Crne Gore u procesu pristupanja, te da ne želi da prejudicira njegov sadržaj.

Smatra da iako je Žan Klod Junker, bio jasan u izjavi da neće biti daljeg proširivanja Evropske unije prije 2025. godine, to ne znači da Crna Gora ne može da nastavi sa procesom reformi koje će dovesti do zaključivanja poglavlja, što bi zemlju dovelo u najbolji mogući položaj da se pridruži zajednici kada se Evropska unija saglasi sa tim.

"Pitanje članstva Crne Gore je odluka koju će donijeti države članice kada Crna Gora zaključi sva pregovaračka poglavlja, odnosno kada se usaglasi sa vrijednostima i stavovima Evropske unije. Iz razgovora sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, poznato mi je da ostaje posvećen daljem radu na reformama na toj osnovi" kazala je Kemp.

Komentarišući proteste i prilike u regionu, Kemp je istakla da pokreti imaju različite oblike, i različite katalizatore.

"Ujedinjeno Kraljevstvo podržava pravo na mirne proteste, i podržavam potvrdu takvog stava od
crnogorske Vlade, iznesenog tokom razgovora o protestima u zemlji. Pitanja koja se odnose na korupciju, nedostatak transparentnosti i slobode medija čine suštinu protesta u regionu. Ova ključna pitanja se, u slučaju Crne Gore, nalaze u srži procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Ne smatram da je bojkot parlamenta najefikasiji način na koji opozicione partije mogu predstavljati interese svojih glasača. Smatram da je važno da se svi koji se zalažu za bolju budućnost i jačanje demokratije posvete podršci smislenih reformi i jačanju nezavisnih institucija" kazala je Kemp.

Dodala je da region na raspolaganju ima snažne mehanizme za uspostavljanje regionalne saradnje i razvoja i da Crna Gora aktivno učestvuje u ovim mehanizmima, međutim, u kontekstu regionalne stabilnosti, dosta toga zavisi od odnosa između Srbije i Kosova.

"Članstvo Crne Gore u NATO savezu je važan pokazatelj stabilnosti i strateškog pravca koji je u skladu sa demokratijom i inkluzivnim razvojem. Pridruživanje NATO savezu za Crnu Goru je faktor koji doprinosi porastu broja stranih investicija u zemlju. Ulaganja stranih investitora iz zemalja Alijanse su se udvostručila. Proces pristupanja NATO savezu 2017. godine je pokazao da Crna Gora može uspješno sprovesti kompleksan proces reformi, što je još jedan od razloga zbog kojih sam optimistična po pitanju procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji" istakla je Kemp.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније