Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 08. 2013. 14:21 >> 14:21
5

RJEŠENJE ZA REBALANS

Sindikati: Ako je za crkve, biznis je i za partije

Država treba da smanji godišnja izdvajanja za političke partije, koje treba da nađu alternativne izvore finansiranja, ocijenili su predstavnici crnogorskih sindikalnih organizacija.

Crna Gora, prema podacima Ministarstva godišnje na finansiranje partija izdvaja 0,5 odsto iz svog budžeta, što je najveći procenat koji se daje za tu svrhu u regionu.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata, Zvonko Pavićević, smatra da je taj iznos previsok za crnogorske stranke.

“Rezultati političkih partija, odnosno njihovih predstavnika u parlamentu nijesu adekvatni onome što potroše”, rekao je Pavićević agenciji MINA.

On smatra da bi za finansiranje partija mogao da se nađe drugi način, osim budžetskog izdvajanja.

“Mislim da bi trebalo da se nađe drugi način, a da 0,5 odsto budžeta moglo adekvatnije da se iskoristi za popunu rupa u njemu, da ne stežemo stalno kaiš, iz mjeseca u mjesec”, naveo je Pavićević.

Komentarišući inicijativu dijela opozicije da bi partije trebalo da se zadužuju kod države umjesto kod komercijalnih banaka, Pavićević je rekao da bi taj novac opet bio odobren na teret građana, odnosno budžeta.

“Ionako se daje mnogo para na kredite kojima je država bila garant, a ako bi se još pojavile partije koje bi dizale kredite, opet bi to država vraćala, kao što vraće novac za privatizovana preduzeća gdje je bila garant”, precizirao je Pavićević.

On je ocijenio da je potrebno naći druge načine za finansiranje partija.

“Pri tome bi dobijale novac iz budžeta, ali ne trenutne iznose”, rekao je Pavićević.

Predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija, Veselin Vujanović kazao je da stav njegove radnički organizacije je da budžet mora biti stabilan i racionalan.

“Dio političkih partija, kojih u Crnoj Gori ima oko 40, pokazale su da smisao svog djelovanja vide kroz dobijanje apanaža i novca iz državnog budžeta. Kako su se ostali korisnici budžeta prilagodili nižim zaradama u prethodnom periodu, to bi trebalo i uraditi i sa partijama”, rekao je Vujanović agenciji MINA.

On smatra da bi stranke trebalo da predlažu finansijske planove početkom godine, i da dio tog novca obezbjeđuju kroz privrednu djelatnost i donacije.

“Ako neko želi da bude na vlasti onda ne treba da očekuje da ga finansiraju građani, i to je međunarodni standard. Trošenje državnog novca na partije mora se prilagoditi socio-ekonomskom trenutku”, kazao je Vujanović.

On je ocijenio da se aktuelni procenat od 0,5 odsto, koliko država daje partijama za njihovo finansiranje, mora smanjiti, jer su mnogi korisnici državnog novca dobili manje iznose u odnosu na ranije.

Govoreći o mogućnosti da se partije zadužuju kod države, Vujanović je rekao da ne zna ko bi davao garancije za zaduženja.

“Banka kad daje krediti traži garancije za to, a ne znam kako bi to izgledalo ukoliko bi neka partija morala da vrati državi novac koji joj duguje”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, partije bi više trebalo da pokušavaju da same zarade novac, kao što rade predstavnici crkvi.

“Crkve se bave privrednom djelatnošću, pa zbog čega se onda partije ne bi bavila takvim poslom, nego su na “grbači” države i njenog budžeta.

Partije moraju da zarađuju kao i svi”, rekao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније