Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

27. 04. 2019. 06:58 >> 06:58
15

IZMJENE POSLOVNIKA

DF ne bi "spremne" odgovore premijera

Demokratski front (DF) najavio je da će inicirati izmjene i dopune Poslovnika Skupštine, kako bi institut premijerskog sata bio promijenjen na taj način da se pitanja premijeru i odgovori dobijaju na samoj sjednici, a ne da se dostavljaju unaprijed, piše Pobjeda.

DPS se nije izjasnio da li im je to prihvatljivo, ali je rečeno da su poslanici te partije spremni za razgovor o tom prijedlogu.

"Iniciraćemo izmjene Poslovnika kako bismo mogli da postavljamo pitanja i odgovaramo onako 'dim u dim', da poslanici postavljaju pitanja, a da premijer odmah odgovara, odnosno da ne bude dostavljanja pitanja unaprijed", najavio je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) na posljednjem premijerskom satu.

On je kazao da će to biti inicijativa DF-a "za buduća pitanja na premijerskom satu", ali i za poslanička pitanja ministrima.

"To bi bio najbolji način", dodao je Mandić.

Željko Aprcović, poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kazao je za Pobjedu da je još rano da se njegova partija izjašnjava o inicijativi koju je Mandić najavio, ali je "otvorena za dijalog".

"Još je prerano da se Demokratska partija socijalista izjasni prema ovom pitanju, s obzirom na to da je riječ o neformalnoj, usmenoj inicijativi koju je saopštio poslanik Mandić. Ono što je sigurno jeste da je Demokratska partija socijalista otvorena za dijalog i o ovom i o ostalim pitanjima. Spremni smo da sa kolegama razgovaramo o ovim temama", kazao je Aprcović.

Poslovnik Skupštine Crne Gore predviđa da se posebna sjednica Skupštine posvećena premijerskom satu održava jednom mjesečno, dok se sjednica posvećena ujedno i poslaničkim pitanjima ministrima zakazuje jednom u dva mjeseca.

Poslanici premijeru pitanja moraju dostaviti 72 sata prije, a resornim ministrima 48 sati uoči sjednice.

Uporedna praksa pokazuje da se u nekim zemljama pitanja premijeru i ministrima postavljaju direktno. Takav je slučaj u Velikoj Britaniji. U Češkoj se postavljaju usmeno pitanja, ali se poslanici prijavljuju kod predsjednika u pisanoj formi do 11 sati na dan predviđen za poslanička pitanja.

U većini zemalja se, međutim, poslanička pitanja dostavljaju predsjedniku parlamenta koji ih dalje prosljeđuje. Recimo, u Makedoniji, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, obaveza je da se dostave pitanja unaprijed, što je slučaj i u Evropskom parlamentu.

Poslovnici u parlamentima BiH, Hrvatske i Srbije ne definišu obavezu prethodnog dostavljanja poslaničkih pitanja. U Srbiji je postojao Dan poslaničkih pitanja, u okviru kojeg su poslanici direktno postavljali pitanja predstavnicima Vlade i dobijali direktne odgovore.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније