Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio:F.R

30. 04. 2019. 00:20 >> 16:50
21

ĐUKANOVIĆ U BERLINU

Beskompromisno realizovati reforme

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon sastanka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i čelnicima Francuske i Njemačke u Berlinu, saopštio je da je potencirao koliko je važno beskompromisno ispuniti standarde i realizovati reforme za članstvo u EU, jer će se samo tako sve buduće, punopravne članice, osjećati ugodnije.

 

Đukanović je dodao da je ukazao i na to da EU mora otkloniti neke nesaglasnosti u svojim stavovima. 

"Sastanak je sam po sebi bio dragocjen, jer je označio fazu u kojoj će dvije ključne zemlje, Njemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem putu integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bila je to prilika da iz ugla naših država, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa," rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da je insistirao i na tome da EU treba da ima jasan, kako je kazao, akcioni plan za rješavanje nekih ključnih deficita, čijim otklanjanjem će zemlje stvoriti uslov za punu integraciju.

"Mislim prije svega na infrastrukturni deficit, to je važno da pomogne se ljudima sa Zapadnog Balkana da jasnije vide evropsku perspektivu. Takođe da pomogne preduzećima iz naših država, ali i investitorima da ulože svoj kapital i pomognu nam da zaposlimo više ljudi, da nam pomognu da obezbijedimo dovoljno radnih mjesta, dovoljno visoke stope rasta, i da nam pomognu da otklonimo deficit u kvalitetu znanja," rekao je Đukanovič, dodajući da bi valjalo da u saradnji sa najrazvijenijim evropskim zemljama CG obezbijedi otvaranje novih škola i da naše ljude i nove generacije učinimo konkurentnim na tržištu Evrope.

Istakao je da je današnji razgovor u Berlinu pomogao da se otvori put za prevazilašenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

"Ja mislim da je ovo sudbnosan trenutak, da je ovo prilika, da se taj prastari problem prevaziđe, da obje države prevaziđu probleme i da se uspostavi dijalog pod pokroviteljstvom EU, da Njemačka i Francuska učestvuju u tome, da bi se pokazalo da li imamo potencijal da u ovoj generaciji taj prastari problem riješimo," zaključio je Đukanović, dodajući da bi to bilo blagotvorno za stabilnost regiona.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније