Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

30. 04. 2019. 16:32 >> 16:37
12

TUŽIO SO KOTOR

Jokić podnio tužbu zbog smjene

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Kotor podnijeli su danas Upravnom sudu tužbu radi poništenja Odluke SO Kotor o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor.

Kao što su i najavili odbornici Demokrata zajedničkom tužbom su osporili, kako su naveli, nezakonitu odluku za koju su glasali odbornici SDP-a, DPS-a, HGI-a, SD-a i LP-a.

"U tužbi Upravnom sudu je jasno navedeno da je odluka nezakonita iz više razloga, od kojih je nekoliko ključnih. Prvo, nije postojao niti jedan Zakonom o lokalnoj samupravi i Statutom opštine Kotor predviđeni razlog za donošenje Odluke o razrješenju predsjednika Opštine. Ovo zbog toga što se Predlog za razrješenje zasniva na ocjenama koje su u potpunosti proizvoljne i netačne, a koje podnosioci Predloga ni na koji način nisu konkretizovali, a za koje u postupku donošenja nisu iznijeli nijedan jedini dokaz", navodi se u saopštenju.

Oni su naveli i da je sjednicom grupe odbornika na kojoj je donesena osporena odluka rukovodilo je i odluku o prestanku mandata predsjedniku opštine potpisalo neovlašćeno lice.

"Naime, u skladu sa Zakonom i Poslovnikom SO Kotor, predsjednica SO Dragica Perović, nakon što je konstatovala da je Predlog za dopunu dnevnog reda podnesen neblagovremeno, prekinula je sjednicu i odredila pauzu u njenom radu, a sve radi pribavljanja mišljenja nadležnih organa o novonastalim okolnostima. Međutim, grupa od 18 odbornika koji su podnijeli Predlog za razrješenje nastavila je rad, za predsjedavajućeg odredila Avramović Željka, odbornika DPS-a i donijela utuženu Odluku. To je učinjeno protivno normama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statutu opštine Kotor i Poslovniku SO Kotor, što su tužioci detaljno obrazložili, navodeći svaku pojedinost", smatraju Demokrate.

Jokić i Demokrate ističu da osporena odluka ne sadrži niti jedan materijalni propis iz kojeg proizlazi osnov za razrješenje predsjednika Opštine Kotor.

"Osim toga, osporena Odluka ne sadrži čak ni obrazloženje kao bitan element upravnog akta, osim što sadrži kontadiktorne i nejasne konstatacije, bez davanja razloga o odlučnim činjenicama."

Demokrate su jasno naznačili u čemu se sastoji njihov pravni interes za podnošenje Tužbe i zatražili da se poništi kao nezakonita Odluka SO Kotor o prestanku mandata predsjednika Opštine Kotor. Takođe, oni su istakli zahtjev da se odloži izvršenje te odluke do donošenja pravosnažne sudske odluke po podnesenoj tužbi, jer je takav zahtjev u javnom interesu, iz razloga što bi nevršenjem nadležnosti predsjednika Opštine mogle nastati izuzetno teške posljedice u funkcionisanju lokalne samouprave i ostvarivanju prava i sloboda u opštini Kotor.

Demokrate se nadaju, kako su naveli u saopštenju, da Sud neće podleći političkom pritisku i da neće nastaviti bezakonje koje je tako flagrantno izvršeno 24. aprila od strane 18 odbornika nove-stare koalicije SDP-a i DPS-a i njegovih satelita.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније