Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2013. 08:05 >> 08:09
58

KAMEN SPOTICANJA

Danaj: „Prirodna Albanija“ – mir u regionu

Ko ne želi „Prirodnu Albaniji“ želi nemire i napetost, jer je ona ključ za stabilnost i mir u regionu, izjavio je političar i istoričar iz Tirane Kočo Danaj, piše Dan.

Danaj je istakao da je Brisel dao Crnoj Gori nezavisnost, iako u njoj Crnogorci nisu većina.

„Ono što je moguće za Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, mora biti moguće i za albanski narod, posebno kada čini dvije trećine stanovništva na isto tolikoj površini, to jest, na albanskim teritorijama. Čemu dupli standardi, pita se Danaj u razgovoru za novine „Zgjošćiptar“.

Danaj je inicirao potpisivanje peticije među Albancima, koja će biti upućena zapadnim vladama kako bi se omogućilo stvaranje „Prirodne Albanije“, a tvrdi da su je potpisali i neki poslanici iz Crne Gore.

On je kazao da je zahtjev za ukidanje odluka Londonske konferencije, održane 1912. godine, legitiman i njega je, kako tvrdi Danaj, potpisalo 59 poslanika sa prirodnih albanskih teritorija.

„Imamo pravo na to, jer je 16. decembra 1912. godine ukinut naš akt o nezavisnosti Albanije od 28. novembra 1912. godine donijet u Valoni, prema kojem smo bili u granicama Drač-Skoplje-Preveza-Preševo. To je naše neotuđivo pravo. Crna Gora ovih dana pravi preveliku buku oko te naše peticije. Crnogorci zaboravljaju da moraju biti fer prema Albancima. I Crna Gora je ukinuta Versajskom konferencijom i pretvorena u srpsko-hrvatsko-slovenačko carstvo, da bi nakon mnogo decenija i u zajednici sa Srbijom, zahvaljujući Briselu, postala ponovo nezavisna, kazao je Danaj.

On tvrdi da sve što se radi doprinosi regionalnom miru i stabilnosti.

„Prirodna Albanija“ je ključ za stabilnost i mir u regionu. Oni koji su protiv tog projekta zapravo su za „ratne strijele“. Ovaj projekat ne samo da je u skladu sa evropskim stremljenjima Albanije, već je osnovni preduslov za evrointegracije. Nismo mi krivi što naš Ustav predviđa nacionalno jedinstvo. Taj Ustav je vidjela Evropska unija, vidio ga je i NATO, i Venecijanska komisija i nisu ga odbacili. Kada se njega ne  bismo pridržavalai bili bismo optuženi za kršenje vlastitog Ustava. Ponavljam, jedino rješenje i ključ za mir na Balkanu zove se „Prirodna Albanija“, zaključio je Danaj, piše podgorički list.

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније