Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

06. 05. 2019. 07:03   >>  17:07 6

ČEŠKI MINISTAR ODBRANE

Ne potcjenjujemo aktivnosti Rusije

Jedna od primarnih prijetnji Evropi, prema zaključcima našeg dugoročnog plana odbrane, biće rizik od sukoba između Rusije i jedne od evropskih država, naravno samo pod pretpostavkom da dođe do bilo kakve otvorene agresije. Zato ne potcjenjujemo ruske aktivnosti, bilo da su one u domenu dezinformacija ili sajber napada, rekao je u intervjuu za Pobjedu češki ministar odbrane Lubomir Metnar.

 

Kaže da prostor za saradnju u oblasti odbrane između naših zemalja vidi u razvoju vojnih sposobnosti, na primjer u vojnoj geografiji, standardizaciji i organizaciji oružanih snaga.

“Ne treba zaboraviti logistiku, niti veliki potencijal za saradnju naših vojnih policijskih snaga. Štaviše, ovaj spisak ne bi bio potpun bez pominjanja mogućnosti saradnje u oblasti vojne industrije. Češka vojna industrija nudi mnoge konkurentne i visokokvalitetne proizvode”, navodi Metnar.

Svjesni su, ističe, sigurnosnih izazova i prijetnji s kojima se suočavaju zemlje u regionu, a mnoge pojave sa negativnim uticajem na bezbjednost spajaju se na Zapadnom Balkanu: migraciona kriza, lokalna nestabilnost i uticaj Rusije.

“U posljednje vrijeme, u mješavinu su dodati i sajber prijetnje i kampanje dezinformacija. U skladu sa Strategijom Evropske unije za Zapadni Balkan, izdatom u februaru 2018. godine, mi podržavamo veću uključenost EU i njenih država članica u regionu u pogledu bezbjednosti, migracije i afirmacije evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana. Nadamo se da će Rumunija posvetiti jednaku pažnju Zapadnom Balkanu tokom svog trenutnog predsjedavanja EU, kao što su to radile Bugarska i Austrija. Poželjno je stalno pratiti stanje na Zapadnom Balkanu i dijeliti stečene informacije na način koji će nam pomoći da izbjegnemo iznenađenje u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u regionu ili ukoliko dođe do drugog vala migracije”, ocjenjuje češki ministar.

Podsjeća da se Crna Gora pridružila NATO-u u junu 2017. godine, te da su se velike promjene u sigurnosnoj situaciji dešavale do 2014, kada je sigurnosna situacija bila manje-više stabilna, mada lošija nego ranije.

“Osnovna bezbjednosna promjena koja se desila sredinom 2017. godine bila je raskid INF ugovora između Rusije i Sjedinjenih Država. Iako je to bio bilateralni sporazum, to je najviše pogodilo Evropu i prvenstveno je Evropa profitirala od sporazuma. Zato pretpostavljam da će u NATO biti detaljnih konsultacija. U kontekstu Balkana, s druge strane, vidim pozitivan razvoj koji je ilustrovan upravo pristupanjem Crne Gore NATO-u i pokretanju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom”, dodao je.

Nedavno je kazao i da Rusija predstavlja jednu od pet najvećih prijetnji po NATO i bezbjednost.

“Mi ne potcjenjujemo ruske aktivnosti, bilo da su one u domenu dezinformacija ili sajber napad, ili čak njihove specifične korake, poput onih u Ukrajini. Jedna od primarnih prijetnji Evropi, prema zaključcima dugoročnog plana odbrane, biće rizik od sukoba između Rusije i jedne od evropskih država, naravno samo pod pretpostavkom ako dođe do bilo kakve otvorene agresije. Smatram da zavisnost pojedinih jedinica čeških oružanih snaga od vojne opreme sovjetskog i ruskog porijekla nije idealna, ali nije prijetnja. Modernizacija opreme, uglavnom kopnenih snaga, jedan je od mojih prioriteta kao ministra odbrane. Na primjer, najveći projekat naoružanja u istoriji čeških oružanih snaga je nabavka 210 borbenih vozila pješadije vrijednih oko dvije milijarde eura”, naglašava Metnar.

Osvrnuo se i na stavove da bi proširenje EU na Zapadni Balkan moglo biti zaustavljeno, a da je širenje NATO-a u regionu neka vrsta kompenzacije.

“EU i NATO su dvije nezavisne organizacije i jedna nije zamjena za drugu. Obje organizacije imaju kriterijume za članstvo postavljene na opštem nivou i od zemalja kandidata zavisi koliko će biti u stanju i koliko će biti voljni ispuniti takve kriterijume. Ipak, prirodno je da konsolidacija sigurnosti i samim tim pristupanje NATO -u prethodi drugim integracijskim aktivnostima, kao što je njihovo prisvtupanje EU. To je slučaj sa Češkom”, zaključio je Metnar.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније