Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 05. 2019. 13:55 >> 18:11

NA CETINJU

Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u Rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Egipta, Gruzije, Indonezije, Vijetnama i Brazila.

Akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Egipat,predao je Nj.E. Said Hindama. Đukanović je u razgovoru s njima naglasio da smo veoma otvoreni za unapređenje dobrih odnosa između dva naroda.

"Crna Gora s pažnjom prati i visoko cijeni odgovoran odnos Egipta prema prilikama u regionu te zemlje i u odnosu na pitanja migrantske krize. Tokom razgovora je ocijenjeno da na bilateralnom nivou Crna Gora i Egipat imaju prilike za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, turizma, pomorskog saobraćaja kroz povezivanje dvije luke i kulture. U tom kontekstu podstaknuto je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou, kao i uspostavljanje prakse redovnih spoljno-političkih konsultacija", saopštio je Đukanović.

On je naglasio da je pozitivan i primjer saradnje s kompanijom Orascom, kao i da ohrabruje snažnije prisustvo egipatskih investitora u Crnoj Gori.

"Hindam je naglasio da mu obavljanje službe ambasadora u Crnoj Gori predstavlja čast, cijeneći uspjehe naše države i ulogu predsjednika Đukanovića u tim procesima. Kao doprinos stvaranju jačih odnosa između država apostrofirao je inicijativu za formiranje poslovnog savjeta i društva za parlamentarnu saradnju", istaknuto je iz kabineta predsjednika Crne Gore-

Akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Gruzije, predao je Nj.E. Zala Gogsadže.

"Zajednički vanjskopolitički ciljevi približili su dvije zemlje u proteklom period", kazao je Đukanović, podsjetivši na podršku koju Crna Gora pruža Gruziji na putu dosljednog i suverenog ostvarivanja strateških ciljeva.

Kako je kazao predsjednik, pored političke, Crna Gora želi da unaprijedi i ekonomsku saradnju između dvije države.

"U tom smislu ocijenjeno je da treba jačati ugovornu bazu kako bi se stvorili uslovi za povezivanje biznis zajednica i privrednih komora. Uz zadovoljstvo za rezultate saradnje u oblasti odbrane, iskazan je interes za bolje saobraćajno povezivanje i uzajamno predstavljanje kulturne baštine i stvaralaštva Crne Gore i Gruzije", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Ambasador Gruzije je kazao da će sa ponosom obavljati tu funkciju i zahvalio za podršku naše zemlje u procesu evro-atlantskih integracija.

"Dvije države povezuje i slična tradicija i istorija, pa uz otvaranje počasnog konzulata u Podgorici, postoje dobre osnove za zajedničke projekte u oblastima poljoprivrede i turizma", ocijenio je ambasador.

Akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Indonezije, predao je Nj.E. Mohamad Čandre Vidje Jude.

"Crna Gora i Indonezija imaju veoma dobre odnose, a šanse za njihovo dalje unapređenje prepoznaju se u oblasti ekonomije i turizma, ocijenio je predsjednik Đukanović. U duhu prijateljstva blisko pratimo događaje u Indoneziji, kazao je on, pozdravljajući visoki stepen razvoja te države na globalnoj mapi. Prvi korak u jačanju ekonomskih veza dvije države je priprema sporazuma iz oblasti ekonomije, kazao je Predsjednik", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ambasador Jude zahvalio je za toplu dobrodošlicu crnogorskog naroda i institucija, ističući spremnost da predano radi na valorizaciji značajnih potencijala za saradnju, prije svega u trgovini i turizmu.

Akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Federativne Republike Brazil, predao je Nj.E. Eduard Botelje Barbosa. 

"Uz već uspostavljenu kulturnu saradnju, u narednom periodu treba dinamizirati političke kontakte", ocijenio je Predsjedniik.

Pozdravio je pozitivne procese u toj zemlji, posebno izlazak iz recesije i unapređenje odnosa Brazila sa najrazvijenijim državama svijeta i NATO Alijansom kojoj pripada i Crna Gora.

"Ambasador Barbose iskazao je zadovoljstvo zbog  posvećenog odnosa i poznavanju  aktuelnih prilika u njegovoj zemlji, ističući da je povratak snage brazilske ekonomije prilika za jačanje saradnje i sa Crnom Gorom, što za njega predstavlja lični izazov. Uz podsjećanje na prijateljstvo dvije zemlje ukazao je i na visoki kvalitet saradnje u multilateralnom okviru", rekli su iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović je razgovarao i sa ambasadorom Vijetnama Tranom Fongom, ocijenivši da se zajedničkim inicijativama dobri odnosi dvije države mogu dodatno unaprijediti.

"Pozdravio je napore te zemlje na regionalnom i međunarodnom planu u unapređenju mira, stabilnosti i razvoja. Takav princip baštini i Crna Gora koju geografska veličina ne ograničava da snažno promoviše visoke standarde i multietničku demokratiju", kazao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države mogu sarađivati u ekonomiji i turizmu na principima zdrave životne sredine, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i proizvodnji organske hrane.

"U tom smislu, iskustvo Crne Gore i njena prestižna pozicija na turističkoj mapi, mogu biti dragocjeni za Vijetnam" , kazao je ambasador Fong.

 



 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније