Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

14. 05. 2019. 19:56 >> 23:29
2

BRAJOVIĆ PORUČIO

Zajednički ulazak u EU nije pošten pristup

Crna Gora najviše je odmakla u pregovorima sa EU i nemoguće je čekati da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno uđu u Evropsku uniju, a to nije ni pošten politički stav, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

“Hiljadu puta saopšten stav Crne Gore jeste da se mi zalažemo da se poštuje princip regate. Mi svakako želimo da sve zemlje Zapadnog Balkana budu jednog trenutka u Evropskoj uniji, ali prosto ne mogu da zamislim način da one zajedno uđu u Evropsku uniju, zato što su na različitom stepenu integracionog procesa”, naveo je Brajović u intervjuu mađarskom javnom servisu.

Kaže i da je Crna Gora najviše odmakla u pregovorima - otvorila 32 poglavlja, Srbija je otvorila duplo manje 16, Albanija i Makedonija tek očekuju poziv za početak pregovora, a Bosna i Hercegovina i Kosovo su još daleko i od toga.

“Tako da je gotovo nemoguće čekati da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno uđu u Evropsku uniju, a ja mislim da to nije ni pošten politički stav. Pošteno politički i principijelno jeste da se svaka zemlja ocjenjuje prema onome što je ona sama postigla u integracionom procesu i zato mislim da Crna Gora jeste zaista po svim objektivnim sagledavanjima prva sljedeća članica Evropske unije”, zaključio je Brajović.

Brajović očekuje da će novi sastav Evrospkog parlamenta i novi sastav Evropske komisije, nakon izbora, zadržati proširenje Evropske unije visoko na listi prioriteta.

“U suprotnom bi se onda vjerovatno stvarao dodatni evroskepticizam u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, što nikako ne bi bilo dobro”, ocijenio je Brajović u intervjuu mađarskom javnom servisu.

Brajović kaže da je veoma važno da svakog dana usvajamo standarde kojim život naših građana činimo kvalitetnijim i da usvajamo standarde koji nas približavaju najrazvijenijim društvima Evrope.

“Ja zaista mislim da Crna Gora jeste lider u regionu, mi smo ubjedljivo najviše odmakli u integracionoj priči, otvorili smo 32 poglavlja, preostalo nam je samo još jedno poglavlje 8 Konkurencija. Očekujemo da ubrzo dobijemo i završna mjerila za poglavlja 23 i 24 a onda ćemo ući u značajniju fazu zatvaranja pojedinih poglavlja”, naveo je Brajović.

Računa da će Crna Gora sve što je do nje odraditi na kvalitetan način.

“Naravno, uvijek postoji i politička odluka koja se donosi na organima Evropske unije i nadam se da će i oni pokazati taj evroentuzijazam, odnosno da će i novi sastav Evrospkog parlamenta i novi sastav Evropske komisije zadržati proširenje Evropske unije visoko na listi svojih prioriteta. U suprotnom bi se onda vjerovatno stvarao dodatni evroskepticizam u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, što nikako ne bi bilo dobro”, ističe šef parlamenta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније