Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

17. 05. 2019. 19:02 >> 19:01

DARMANOVIĆ

CG posvećena zajedničkim vrijednostima SE

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), učestvovao danas na 129. sjednici Komiteta ministara SE u Helsinkiju.

Iz MVP su kazali da su u fokusu diskusije bili aktuelni izazovi, modaliteti za jačanje djelovanja SE, obezbjeđivanje dugoročne efikasnosti sistema Evropske konvencije o ljudskim pravima i saradnja između SE i Evropske unije.

„Naša je dužnost da se posvetimo nasljeđu SE u godini obilježavanja 70. godišnjice postojanja i doprinesemo uspješnom odgovoru na izazove i promjene čiji smo svjedoci u današnjoj Evropi“, kazao je Darmanović na sjednici Komiteta ministara SE i dodao da je Crna Gora snažno posvećena očuvanju zajedničkih vrijednosti evropskih naroda.

On je ponovio čvrstu privrženost Crne Gore temeljnim principa SE i ukazao na veliki doprinos Savjeta reformskim procesima Crne Gore i izgradnji insititiucionalnih kapaciteta. 

„Savjet Evrope je doprinio uspostavljanju ključnih vrijednosti na evropskom kontinentu, u prvom redu u pogledu jačanja vladavine prava i demokratskih principa“, zaključio je Darmanović.

Navodi se da su na sjednici Komiteta, ministri naglasili potrebu za koordiniranim djelovanjem, kako bi ojačali sposobnost Organizacije da reaguje u situacijama u kojima država članica krši svoje zakonske obaveze ili ne poštuje standarde, temeljna načela i vrijednosti koje podržava SE.

U Helsinkiju je Francuska preuzela polugodišnje predsjedavanje Komitetom ministara SE.

Darmanović je rekao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi prioritetima francuskog predsjedavanja, među kojima su jačanje sistema Evropskog suda za ljudska prava, zaštita najugroženije populacije i dalja promocija Istanbulske konvencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније