Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

20. 05. 2019. 15:29   >>  15:30

CEMI

Titula vodeće države u EU integracijama je teret i test

Crna Gora se mora konačno pomaći iz faze prividnog sprovođenja reformi i shvatiti da titula lidera u procesima evropskih integracija nije nešto na što bi se trebalo osloniti, već predstavlja teret i test. To je saopšteno na okruglom stolu "Oblikovanje puta evropskih integracija Crne Gore - ključni izazovi i aktuelna politička dešavanja", koji je Centar za monitoring i istraživanja (CeMI) organizovao u saradnji sa Aspen institutom u Berlinu.

Na okruglom stolu je ocijenjeno da je neophodno da, kako bi Crna Gora prevazišla trenutnu situaciju, Evropska unija zauzme direktan i jasan stav kako je u pitanju isticanje gorućih problema, kao i da počne koristiti instrumente koje ima na raspolaganju.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, govorio je o neophodnosti rada na daljnjem jačanju vladavine prava i suzbijanju postojećih elemenata korupcije na najvišim nivoima države. U tom smislu, Crna Gora je i dalje duboko obilježena velikim političkim uplitanjem i zloupotrebom državnih resursa, što dodatno otežava uspostavljanje nezavisnih pravosudnih i odgovornih državnih institucija koje su preduslov za postizanje neophodnih društveno-političkih i ekonomskih promjena.

On je ocijenio da korupcija na najvišim nivoima države i dugotrajni bojkot parlamenta od strane opozicije samo podstiču osjećaj nejednakosti i nekažnjivosti, kao i nepovjerenje javnosti u integritet rada Vlade.

Izvršna direktorica CeMI-ja, Nikoleta Đukanović, izrazila je zabrinutost u vezi sa nedovršenim reformama u oblasti izborne administracije i nefunkcionalnosti Odbora koji je bio zadužen za pripremu dugo očekivanih zakonskih rješenja, kao i za rad na sprečavanju zloupotrebe državnih i administrativnih sredstava, povećanje transparentnosti i uspostavljanje zajedničke osnove među različitim parlamentarnim frakcijama.

Kao i u slučaju izbornih reformi, ostvarivanje konkretnih rezultata u oblasti vladavine prava ometeno je nedostatkom političke volje i tendencijom da se zaštiti privatni ispred javnog interesa.

„U tom smislu, očekuje se da će EU podržati napore građanskog društva i drugih relevantnih strana da se krene naprijed sa sveobuhvatnim i strukturnim reformama koje predstavljaju kamen temeljac demokratije“, rekla je Đukanović.

Istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa, Ana Đurnić, istakla je da stvaranje ambijenta u kome se dešavaju izbori u CG prevazilazi izbornu kampanju i izborni dan, te da Evropska komisija treba da obezbijedi sopstvenu procjenu i da se u ocjeni izbora ne oslanja isključivo na izvještaje OEBS/ODIHR.

“Izborne zloupotrebe u Crnoj Gori su posljedica dugogodišnjih Vladinih neuspjeha da spriječi monopol i korupciju u javnim nabavkama, političko zapošljavanje u javnom sektoru, netransparentno, diskreciono odlučivanje o raspodjeli sredstava iz tekuće budžetske rezerve, nedostatak kontrole nad raspodjelom socijalnih davanja i državnih pozajmica“, rekla je Đurnić.

Specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za jugoistočnu Europu, Tursku i zemlje EFTA, ambasador Christian Hellbach, napravio je presjek napretka zemalja Zapadnog Balkana i izazova s kojima su se susrele na putu evropskih integracijskih procesa.

On je naglasio da, iako je otvaranje pregovaračkih poglavlja važno, njihovo zatvaranje je ono što se zaista broji.

Ambasador Hellbach je takođe naglasio da postoji imperativna potreba da se omoguće sveobuhvatne reforme usmjerene ka mijenjanju trenutnih političkih navika i uklanjanju strukturnih nedostataka u državnim institucijama u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније