Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2019. 19:31   >>  19:32

PISMO GOŠOVIĆA

Hitno odlučiti o zakonitosti smjene Jokića

Demokratska Crna Gora očekuje da Sud, shodnom primjenom odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, hitno odluči u predmetu u vezi sa ocjenom zakonitosti odluke o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću.

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović, obratio se otvorenim pismom predsjednici Upravnog suda, Branki Lakočević, u vezi sa predmetnim postupkom koji se vodi po podnesenoj tužbi Jokića i Kluba odbornika Demokrata u kotorskoj Skupštini, radi poništenja Odluke lokalnog parlamenta o prestanku mandata predsjedniku Opštine.

„Svakako da je na Upravnom sudu da cijeni zakonitost odluke o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor, koju je donijela grupa odbornika Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista (DPS), Hrvatske građanske inicijative i Socijaldemokrata“, naveo je Gošović u pismu.

On je naglasio da nije dostavljen nijedan dokaz, niti je na bilo koji način utvrđeno da je Jokić u svojstvu predsjednika Opštine povrijedio bilo koju odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi.

Gošović je istakao da su povod obraćanja predsjednici Upravnog suda veoma negativne posljedice koje Odluka o prestanku mandata predsjedniku Opštine Kotor ima na funkcionisanje lokalne samouprave i ostvarivanje slobode i prava građana.

„Demokratska Crna Gora, kao konstituent vlasti u opštini Kotor, očekuje i zahtijeva da Sud, štiteći princip zakonitosti, shodnom primjenom odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, odluku u ovom predmetu donese u hitnom postupku“, naveo je on.

Gošović je podsjetio da je Odluka o prestanku mandata predsjedniku Oštine Kotor stupila na snagu 24. aprila, kada je i donesena.

Kako je dodao, od tada u opštini Kotor ne postoji nosilac izvršne funkcije.

Razlog tome, kako je istakao Gošović, je što donosioci Odluke o prestanku mandata predsjedniku opštine Kotor, saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, nijesu odredili potpredsjednika Opštine koji bi vršio dužnost predsjednika Opštine.

„Imajući u vidu, Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđene nadležnosti predsjednika Opštine, jasno je da njihovim nevršenjem, čak i u kratkom vremenskom periodu, nastupaju veoma teške posljedice u funkcionisanju lokalne samouprave, uključujući i nemogućnost plaćanja zakonskih obaveza opštine prema korisnicima budžeta“, naveo je on u pismu.

Prema riječima Gošovića, nemogućnost vršenja izvršne funkcije u opštini Kotor direktna je posljedica zloupotrebe funkcije odbornika od strane donosioca Odluke o prestanku mandata predsjedniku kotorske Opštine.

On je naglasio da zloupotreba ovlašćenja koje sa sobom nosi javna funkcija, ne može imati podršku niti od jednog suda.

Gošović je naveo da je misija sudstva u svakoj demokratskoj državi da garantuje vladavinu prava i obezbijedi pravilnu primjenu zakona na nepristrasan, pravedan i efikasan način.

„Sud koji štiti zakonitost mora poštovati i princip efikasnosti u radu. Predmeti u Upravnom sudu se smatraju hitnim ako je to zakonom propisano ili je priroda upravne stvari takva da zahtijeva hitno postupanje“, navodi se u pismu.

Kako se dodaje, u konkretnoj pravnoj stvari ti uslovi su u potpunosti ispunjeni.

„Gospođo Lakočević, imajući u vidu značaj pitanja koje je predmet upravnog spora, očekujemo da nas bez odlaganja obavijestite u kom vremenskom periodu se može očekivati donošenje odluke Upravnog suda u ovom predmetu“, zaključuje se u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније