Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

23. 05. 2019. 16:04   >>  19:53

IZMJENAMA ZAKONA

Spriječiti samovolju u opštinama

Poslanici raspravljaju o Izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi, koje su predložili poslanici vladajuće koalicije.

Izmjenama zakona je precizirano da sjednica lokalnog parlamenta mora biti završena najkasnije u roku od tri mjeseca od dana sazivanja, u cilju otklanjanja negativnih pojava u praksi.

Takođe, predloženo je da ukoliko predsjednik opštine ne bude izabran u zakonskom roku, skupština donosi odluku o skraćenju mandata na predlog Vlade ili trećine odbornika.

I dok poslanici DPS-a tvrde da će novo zakonsko rješenje ubuduće precizirati rad lokalnih parlamenata, i da je za njegovo donošenje samo uslovno uticala aktuelna situacija u Kotoru, iz opozicije tvrde suprotno.

“Ne želimo da dođemo u situaciju da u bilo kojoj opštini sjutra zakazana sjednica traje pola godine, mi smo vidjeli taj član 40, koji nam u ovoj situaciji omogućava da se sjednica mora sazvati u roku od tri mjeseca i naravno završiti u tom predviđenom roku, gdje ne bismo ponovo došli do toga da predsjednik opštine prenese sva prava skupštine na sebe i na taj način ispoljava određenu vrstu samovolje”, kazao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Iz DF-a odgovaraju da DPS zakon upodobljuje trenutnim potrebama i dešavanjima u Opštini Kotor.

“Da postavimo jedno logično pitanje, ako su ovi poslanici koji su predložili izmjene, baš tako revnosni zašto nijesu ovo podnijeli prije četiri mjeseca, nego baš onda kada im je trebalo za situaciju u Kotoru”, naveo je Slaven Radunović, DF.

Iz SD-a odgovaraju da su izmjene zakona predložene kako bi se preduprijedile slične situacije u budućnosti.

“Ovim predloženim izmjenama ne mijenjamo situaciju koja se sada dešava, već dajemo poruku da ubuduće se ne može zloupotrebljavati izborna volja građana. Odnosno derogirati institucije sistema kao što je lokalni parlament”, poručio je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније