Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 05. 2019. 14:30   >>  14:45

POTPISAN SPORAZUM

CG i RSM će zajedno štititi tajne podatke

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković i ministarska odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska potpisali su danas u Podgorici u ime svojih vlada Sporazum o razmjeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sporazum se zaključuje u cilju unapređenja saradnje u oblasti razmjene i zaštite tajnih podataka između dvije države i on će ojačati odnose sa državama regiona i intenzivirati saradnju u primjeni standarda na tom polju.

"Sporazumom se reguliše način zaštite tajnih podataka razmijenjenih ili nastalih između ugovornih strana, pojam tajnog podatka, utvrđuju se ekvivalenti stepena tajnosti i organi nadležni za njegovu implementaciju, mjere za zaštitu i pristup tajnim podacima, kao i načini prenosa tajnih podataka", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Sporazum, kako dodaju, reguliše i zaključivanje i realizaciju povjerljivih ugovora, postupak realizacije posjeta predstavnika svake od strana ugovornica, koje uključuju pristup tajnim podacima kao i način postupanja organa odnosno ugovornih strana u slučaju kršenja odredbi o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

"Sporazumom se predviđa da će svaka strana snositi svoje troškove u vezi sa primjenom ovog sporazuma", ističu iz Ministarstva.

Bošković je na sastanku sa Šekerinskom istakao da će Crna Gora nastaviti da pruža punu podršku Sjevernoj Makedoniji na njenom evroatlantskom putu.

“On je izrazio uvjerenje da bi članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO predstavljalo značajan korak ka postizanju stabilnog bezbjednosnog okvira za region Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, saglasili da prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje može snažno uticati na region, jer se jedino kroz međusobnu podršku i saradnju dostiže bezbjednosna kohezija.

"U današnjem vremenu je više nego ikada potrebna obnova i ujedinjenje zajedničkih vrijednosti, budući da zemlje regiona dijele zajednički geografski prostor, uz suočavanje sa zajedničkim problemima", zaključuli su Bošković i Šekerinska.

Naglašeno je da je saradnja dva ministarstva, pored razmjene iskustava u svim oblastima u odbrambenoj sferi, usmjerena i na jačanje nacionalnih odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, koji će pružiti doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima.

“Istaknuto je da prijateljske veze dvije zemlje, buduće saveznice u okviru Atlantskog saveza vode ka zajedničkom djelovanju u službi bezbjednosti, sigurnosti i stabilnosti, ne samo našeg kontinenta, nego i šire”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније