Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 05. 2019. 14:45   >>  14:44 1

ZAEV

Krizu rješavati dijalogom, a ne bojkotom

Pravo na protest je građansko, demokratsko i evropsko ali kriza se mora rješavati dijalogom a ne bojkotom institucija, jer to nikome ne pomaže, ocijenio je premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev.

Zajednička sjednica vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije održana je danas u Podgorici, a uvodna izlaganja imali su premijer Duško Marković i Zaev.

Nakon sjednice, predstavnici Crne Gore i Makedonije potpisali su sporazume o uzajamnoj razmjeni i zaštiti tajnih podataka i saradnji u oblasti životne sredine.

Potpisan je i protokol o saradnji u oblasti evropske integracije i memorandum o razumijevanju u zdravstvu.

Zaev je, upitan kako komentariše proteste u Crnoj Gori i smatra li da mogu biti način za rješavanje političke krize, podsjetio da je bio lider protesta kada je bio dio političke opozicije a da sada, kao premijer, razgovara sa liderima protesta.

"I u Sjevernoj Makedoniji imamo proteste. Pravo na protest je građansko, demokratsko i evropsko pravo ali modalitete moramo pronalaziti da ne bi kočili zemlju i zato apelujem na dijalog a nikako na bojkot", smatra Zaev.

On je mišljenja da bojkot institucija nikome ne pomaže.

"To može biti razlog da neka država članica koči Crnu Goru, Makedoniju ili Albaniju na putu napretka. Vjerujem da dijalogom možemo nastaviti da nalazimo rješenja za bilo koja pitanja", poručio je Zaev.

Prema njegovim riječima, razgovor je rješenje za sve i daje rezultate.

Marković je rekao da Crna Gora i Sjeverena Makedonija imaju zajednička, strateška opredjeljenja, koja podrazumijevaju evropsku i evroatlantsku perspektivu i promovišu ih kao jedini način dugoročne stabilnosti.

Kako je rekao Marković, na današnjoj sjednici dvije vlade, potencirali su zajednička, strateška opredjeljenja, kao zalog budućnosti, koja podrazumijevaju evropsku i evroatlantsku perspektivu.

"Crna Gora i Sjeverna Makednoja su države koje dijele te vrijednosti i promovišu kao jedini način dugoročne stabilnosti, ne samo kao napretka država nego i regiona kojem pripadamo. Kao zemlja koja je na čelu pregovora sa Evropskom unijom istakli smo značaj integracije koje ima zaukupnu transformaciju društvenih sistema", poručio je Marković.

On je kazao da se Crna Gora zalaže i nada da će Sjeverna Makedonija započeti pregovore sa Unijom.

"Spremni smo da prenesemo sva svoja znanaja i iskustva kao što to radimo na planu evroatlantske integracije", rekao je Marković.

Zaev je rekao da su dvije države uvijek imale iskreno prijateljstvo, koje samo nadopunjuju.

"Istorijska sjednica vlada na kojoj su potpisani ovi Sporazumi i memorandum", kazao je Marković.

On je zahvalio za podršku koju Crna Gora daje Sjevernoj Makedoniji na putu ka evro i evroatlantskih integracija.

"Crna Gora je jedan od naših prvih prijatelja koja nam pomaže u procesu integracija, a Marković, Đukanović su na svim sastancima potencirali da nakon svojih uspjeha koje smo ostvarili da konačno, nakon 14 godina dobijemo početak pregovora sa Evropskom unijom", naveo je Zaev.

Sjeverna Makedonija, kako je naveo, ovog ljeta očekuje konačni datum početka pregovora.

"Otvaranje i zatvaranje poglavlja ne znači samo brzo, formalno pravno završavanje procesa članstva već i evropeizaciju zemlje koja pregovara sa Evropskom unijom", rekao je Zaev.

Marković je rekao da će građani imati konkretne dobrobiti od potpisanih sporazuma, doprinijeti razvoju dvije države u više oblasti.

"Crnogorska privreda i rast u privredi značajno doprinosi otvaranju novih radnih mjesta. Današnji sporazumi su podsticaj rastu poljoprivrede. Razmjena iskustava će doprinijeti i rastu ekonomije", kazao je Marković.

Kako je naveo, tu je i razmjena projekata, gotovih, značajnih za uštedu sredstava.

Kada je u pitanju zdravlje, dodao je on, to je zajednička obaveza

"Sporazum znači i razmjenu kapaciteta. Svo iskustvo koje je stečeno da možemo da podijelimo. Dijeljenje velikog povjerenja. Da dijete iz Crne Gore može slobodno da se liječi u Makedoniji i obratno", kazao je Zaev.

On je, govoreći, o doprinosu Crne Gore Makedoniji na putu ka NATO, rekao je da preneseno iskustvo oficira i vojske Crne Gore, štedi novac i dragocjeno vrijeme.

I na putu ka EU, dodao je on, pomoć je dragocjena.

"Crna Gora se bori da Sjeverna Makedonija dobije datum početka poregovora, kao da se bori za sebe samu. Kada razgovaramo sa Angelom Merkel ili Emanuelom Makronom, oni kažu 'znamo, već nam je Crna Gora govorila o tome'. To su detalji koje Crna Gora, kao iskren prijatelj, koji pokušava da nam pomogne na lijep način", poručio je Zaev.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније