Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

24. 05. 2019. 19:00   >>  19:25

ĐUKANOVIĆ I GAŠPARIKOVA

Jasno postavljeni prioriteti olakšavaju put ka EU

Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore olakšavaju put države ka Evropskoj uniji, ocijenila je stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Gašparikova je kazala da je zadovoljna nivoom saradnje sa Crnom Gorom, navodeći da kao ključne oblasti saradnje u narednom periodu vidi digitalizaciju, izgradnju infrastrukture za tu oblast i elektronsko upravljanje.

„Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore olakšavaju put ka EU. Potvrda te posvećenosti je činjenica da je Crna Gora jedna od prvih država u svijetu koja je ciljeve održivog razvoja prevela u svoju Strategiju održivog razvoja“, rekla je ona.

Prema riječima Gašparikove, korišćenje informacionih tehnologija pomoći će smanjenju jaza između potrebe za jačanjem kapaciteta i racionalizacije i neophodnosti da se odgovori na izazove i zadatke pred kojim se zemlja u pregovaračkom procesu nalazi.

“To će omogućiti da na kraju tog puta Crna Gora postane konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU”, kazala je ona.

Sagovornici su se saglasili da su zeleni razvoj i ekonomija, kao i održivost energetskog sektora takođe važne oblasti dalje saradnje.

Đukanović je naveo da je zadovoljan imenovanjem Gašparikove na mjesto stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori i poželio joj uspjeh u daljem radu, uz uvjerenje da će iskustvo stečeno dugogodišnjim angažmanom u okviru UNDP doprinijeti snažnijem pozicioniranju te Kancelarije i ostvarivanju zajednički definisanih ciljeva.

On je zahvalio na snažnoj podršci koju UNDP pruža na nacionalnom nivou i naveo da je zadovoljan intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti i programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija i ispunjavanja Strategije održivog razvoja.

Predsjednik je zahvalio UNDP-u za dvodecenijsku podršku Crnoj Gori.

"Koja je u tom periodu od najmanje razvijene republike bivše Jugoslavije, postala nezavisna država, članica NATO, lider u evropskim integracijama i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, saradnja sa UNDP-om dobila je novi kvalitet kroz oblast održivog razvoja, koja je postala i filozofija razvoja Crne Gore.

”Nastavak saradnje i podršku za jačanje kapaciteta od strane UNDP-ja vidimo kao realnu šansu za sebe, i možete računati na našu apsolutnu posvećenost tom odnosu”, kazao je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora podržava reformske procese koji će dovesti do još efikasnijih i snažnijih Ujedinjenih nacija (UN).

"Takođe i repozicioniranju razvojnog sistema UN i razdvajanje dvije pozicije (rezidentne koordinatorke UN i stalne predstavnice UNDP) što će doprinijeti efikasnijem djelovanju te organizacije u pružanju podrške zemlji na planu ostvarivanja ključnih nacionalnih prioriteta", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније