Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 05. 2019. 20:55 >> 20:54

DRLJEVIĆ

Parlamentarna diplomatija važna za podršku zemalja EU

U obezbjeđivanju političke podrške zemalja Evropske unije (EU) posebno je značajna uloga parlamentarne diplomatije, posebno saradnje sa parlamentima članica EU, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, na sjednici odbora za evropske integracije.

Na sjednici Odbora za evropske integracije usvojen je Deseti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracija Crne Gore u EU i dva kvartalna izvještaja za prošlu godinu.

„U obezbjeđivanju političke podrške zemalja EU, Drljević kao posebno značajnu vidi ulogu parlamentarne diplomatije, posebno saradnje sa parlamentima zemalja Unije, zbog čega je naveo da je uvjeren da zajedničkim djelovanjem Kancelarije i Odbora, svakog unutar svojih nadležnosti, Crna Gora može unaprijediti dinamiku pregovora i uskoro otpočeti fazu zatvaranja poglavlja“, kaže se u saopštenju.

Članovi Odbora za evropske integracije usvojili su 19. i 20. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period jul – septembar, odnosno oktobar - decembar prošle godine.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović pohvalio je rad crnogorske administracije i pregovaračke strukture i dodao da su dešavanja na unutrašnjem planu, a ne samo dešavanja na nivou EU, doprinijela aktuelnoj dinamici pregovora.

On je ocijenio da bi izvještaji, pored tehničkih informacija, trebalo da sadrže i konkretne ocjene pregovaračkog procesa, kako bi i Parlament mogao na kvalitetan način da razgovara o ključnim izazovima, ističući da koordinisano djelovanje svih aktera uključenih u pregovore doprinosi sveukupnoj efikasnosti procesa.

Navodeći da je Crna Gora propustila da u toku rumunskog predsjedavanja, otvori i/ili zatvori makar jedno poglavlje, Radunović se interesovao za očekivanja od narednog predsjedavanja Finske Savjetu EU.

Predstavljajući dokumenta sa dnevog reda, glavni pregovarač je istakao tehničku spremnost za zatvaranje niza poglavlja, među kojima su: 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i 21 – Trans-evropske mreže.

On je objasnio da tehnička spremnost podrazumijeva da su sva završna mjerila ispunjena, ali da zatvaranje zavisi i od političke podrške svih država članica EU.

Drljević je istakao da unutar EU postoje različita mišljenja u odnosu na politiku proširenja i prijem novih članica, ali i unutrašnju konsolidaciju Unije.

Na današnjoj sjednici odbora razmotreno je više dokumenata iz procesa pristupanja Crne Gore EU i razgovarano o novoj ulozi Odbora u narednoj fazi pregovora.

„Predstavljajući presjek stanja u pogledu ispunjavanja obaveza predviđenih Programom pristupanja za prošlu godinu, Drljević je istakao da je Crna Gora ispunila 71 odsto planiranih obaveza, od 364 zakona i podzakonskih akata realizovano je 260“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Programom pristupanja za period 2019 – 2020 planirano je donošenje ukupno 108 zakona, dok je za ovu godinu planirano donošenje 77 zakona.

Članovi Odbora konstatovali su da iskazani stepen realizacije odgovara usvajanju nacrta zakona od strane Vlade, ali ne i usvajanju samih zakona od strane Skupštine.

„U tom pogledu, predloženo je da se, u konsultaciji sa Odborom, prilikom izrade tih dokumenata provjeri status zakona u Skupštini, kako bi podaci iz izvještaja odgovarali realnom presjeku stanja“, dodaje se u saopštenju.

Pored razmatranja dokumenata, na sjednici je razgovarano o novoj ulozi Odbora u odnosu na dalju fazu pregovaračkog procesa.

„U skladu sa postojećim nadležnostima u pogledu kontrole i ocjene pregovora Crne Gore sa EU, članovi Odbora razmotrili su mogućnosti za dalje unapređenje rada i predložili domaće i međunarodne aktivnosti, a sve u cilju jače kontrolne uloge Skupštine i efikasnije dinamike cjelokupnog procesa pristupanja“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније