Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

27. 05. 2019. 16:16 >> 16:20

ZENKA I NEĐEŠI

Značajna podrška Mađarske na putu ka EU

Podrška Mađarske u procesu evroatlantskih i evropskih integracija potvrda je visoko kvalitetnih odnosa između dvije države, ocjenjeno je na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, Jožefa Neđešija.

 

Ministar Zenka primio je danas u nastupnu posjetu Neđešija sa kojim je razgovarao o integracionim procesima Crne Gore i važnoj ulozi koju oblast ljudskih i manjinskih prava ima.

“Ministar je posebno istakao doprinos Mađarske tokom procesa pristupanja Crne Gore NATO alijansi. U procesu evropskih integracija, oblast temeljnih ljudskih prava čini bitan dio najvažnijeg pregovačkog poglavlja, istakao je Zenka , a uloga Ministarstva za ljudska i manjinska prava samim tim postaje sve značajnija”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zenka je kazao kako oblast ljudskih prava nije jednostavna, ali jeste jedna od najznačajnijih.

“Konstantno unaprijeđujemo normativni okvir zaštite ljudskih i manjinskih prava, u skladu sa međunarodnim standardima, ali smo i svjesni činjenice da su usaglašeni zakoni samo polovina posla. Ono najvažnije predstoji, a to je uspješna primjena tih zakona”, naglasio je ministar.

Budući da je i sam predstavnik jedne manjine u Crnoj Gori, ministar je istakao važnost manjina kao bitnog činioca u svim pozitivnim procesima u Crnoj Gori.

“ Neđeši je zahvalio ministru na prijemu i izrazio zadovoljstvo zbog dijela puta koji je Crna Gora prešla u okviru svojih pregovara o pristupanju Evropskoj uniji. On je istakao da podrška Mađarske ne izostaje ni u ovom procesu”, navodi se u saopštenju.

On je izjavio da je saradnja dviju vlada veoma dobra, ali i da ga raduje činjenica da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima direktnu saradnju sa njihovim ekspertom za manjinska prava, Ištvanom Lakatošem, koji daje svoj doprinos daljem unaprijeđenju oblasti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori.

“Sagovornici su saglasni da Crna Gora treba da se nađe u najskorijem periodu u porodici zemalja Evropske unije, te da joj je u tom pravcu vrlo značajna podrška zemalja članica”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније