Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

30. 05. 2019. 17:18 >> 17:21
2

MANS SAOPŠTIO

"Izvještaj pokazuje da nema konkretnih rezultata"

Nakon još jednog izvještaja Evropske komisije u kome se Crnoj Gori spočitava ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom, jasno je, ne samo da nema konkretnih i održivih rezulatata, već prije svega da nema ni odgovornosti za katastrofalan učinak policije i tužilašva u ovoj oblasti, ocijenili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

"Ocjene kako postoji percepcija da je Crna Gora i dalje `regionalna platforma za šverc cigareta`, ali i da su njene granice i dalje propusne za drogu namijenjenu zemljama EU, poražavajuće su i zahtijevaju odgovornost prije svega u redovima tužilaštva i policije za trenutno stanje kada su ovi problemi u pitanju", kazali su iz MANS-a.

Kako su kazali, kada je u pitanju šverc cigareta, Evropska komisija u svom izvještaju prepoznaje nedostatak pravovremenih finansijskih istraga i konfiskacije imovine u takvim slučajevima, a posebno problematizuje i šverc cigareta preko Slobodne zone Luke Bar.

"Takođe, iako je Crna Gora prepoznata kao destinacija sa koje droga dolazi na Evropska tržišta, odgovor crnogorskog tužilaštva je i dalje nedovoljno odlučan kako bi se ovaj problem počep rješavati. To potvrđuje i ocjena iz izvještaja u kome Evropska komisija konstatuje da se suđenja za šverc narkotika završavaju zaključivanjem sporazuma o prizanju krivice, dok su i dalje rijetke finansijske istrage, konfiskacija i oduzimanje imovine stečene švercom narkotika. U izvještaju se posebno problematizuje postojanje organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori koje kao glavnu aktivnost imaju šverc narkotika i koje zahvaljujući vezama sa kriminalnim grupama iz Južne amerike, imaju dominantnu poziciju u snadbijevanju Evrope kokainom", poručili su iz MANS-a.

Istakli su da, i pored blagog napretka u nekim oblastima kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, ovogodišnje ocjene Evropske komisije pokazuju da sve ono što državni organi rade nije dovoljno da "Crna Gore više ne bude tamna mrlja na Evropskoj mapi vladavine prava i destinacija na kojoj se kriminalnci osjećaju slobodno".

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније