Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

30. 05. 2019. 15:40 >> 16:33
1

POSLANICI IZ REGIONA

Integracije nemaju alternativu

Evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu i prevazilazi sve partijske interese - poručeno je s konferencije o Zapadnom Balkanu i Evropskoj uniji, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju. Poslanici iz regiona saglasni su u ocjeni da je glavni izazov s kojim se suočavaju sve zemlje na putu ka Evropskoj uniji nedovoljna efikasnost sudstva i tužilaštva, kao i jak uticaj politike na institucije. Poručuju da Evropska unija mora podsticati zemlje Zapadnog Balkana na rješavanje otvorenih pitanja.

 

Skupštini Crne Gore danas je održana konferencija „Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“, čiji su suorganizatori crnogorski parlament i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), a pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. 

Otvarajući Konferenciju, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je istakao da tema o kojoj se danas razgovara, predstavlja prirodni nastavak stalnih napora Skupštine da sa partnerima iz zemlje i inostranstva pokreće teme od značaja prije svega za naše države pojedinačno, kao i budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Integracija u Evropsku uniju koja nas je danas okupila – rekao je predsjednik Brajović - jedan je od onih procesa koji uživa najveću podršku građana Crne Gore, prema svim istraživanjima preko 60%. To je i programski cilj svih parlamentarnih partija ovog saziva. Ovom se temom bave i brojne organizacije civilnog sektora, akademska zajednica i mediji. I svi u tom procesu imamo odgovornost", naglasio je Brajović.

"Ovo je institucija dijaloga, ali podsjetiću, dijalog podrazumijeva najmanje dvije strane i iskrenu namjeru da se konstruktivno pristupi izazovima. Kao što sam vjerovao da će kolege iz opozicije biti odgovorne prema onima koji su ih birali i vratiti se u parlament da budu njihov glas, tako i sad želim da vjerujem da će, i u svjetlu poruka iz juče objavljenog Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, shvatiti važnost svoje uloge u procesu unaprjeđenja izbornog zakonodavstva," rekao je predsjednik Skupštine.

U zaključku izlaganja, predsjednik Brajović je istakao da evropska budućnost naših država pojedinačno, ali i Zapadnog Balkana, prevazilazi partijske i okvire interesa pojedinačnih društvenih grupa, te da Skupština Crne Gore ovim događajem daje doprinos ispunjavanju tog zadatka na posvećen i valjan način. 

Prisutne su pozdravili i izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica, direktorica Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić, kao i prvi sekretar ambasade Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen.

Sumirajući glavne poruke diskusije, Dragan Koprivica je akcentovao potrebu mnogo većeg razumijevanja između Evropske unije i Zapadnog Balkana, kako država pojedinačno tako i cijelog prostora koji funkcioniše kao sistem spojenih sudova u kojem se događaji u jednoj državi neminovno odražavaju na sve ostale. Istaknuto je očekivanje veće fokusiranosti Evropske unije na probleme i potrebe Zapadnog Balkana, imajući u vidu sve okolnosti u donošenju odluka i moguće posljedice neblagovremenog djelovanja. Zaključeno je da parlamenti treba da razmotre mogućnost stvaranja posebnog sistema kontrole ispunjavanja političkih kriterijuma demokratske konsolidacije na integracionom putu, u čemu od koristi može biti čvršća saradnja nadležnih odbora sa nevladinim sektorom. 

Gosti iz zemlje i inostranstva istakli su otvorenost Skupštine Crne Gore za razgovore na teme od značaja za budućnost crnogorskog društva i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније