Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2019. 09:49   >>  09:49 4

CRNOGORSKA OCJENJUJE

"DPS udaljava Crnu Goru od Evropske unije"

Demokratska partija socijalista (DPS) udaljava Crnu Goru od Evropske unije, kazao je član Predsjedništva Crnogorske i predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske u Tivtu Goran Božović.

Božović u saopštenju navodi da je to jasno kao dan svakome ko pažljivije pročita novi izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori.

"Evropska unija je poručila Vladi Crne Gore, a onda DPS-u kao ključnom konstituentu te Vlade, da je upravo ta partija najveći kočničar evropeizacije naše države i našeg društva. Dakle, svako ko vjeruje u evropsku budućnost Crne Gore u DPS-u ima svog velikog protivnika. I to nijesam negdje zapisao ja, već se to zaključuje na osnovu zvaničnog dokumenta Evropske komisije", kazao je Božović.

On je dodao da nije bilo nužno da se sačeka izvještaj Evropske komisije da bi se to zaključilo. Proteklih dana, tvrdi Božović, svjedočimo primjeru kako prosvjećeno društvo zapadne kulture rješava situaciju neodgovornog ponašanja najviših državnih zvaničnika i kako se definiše odgovornost u politici.

„Afera u kojoj se našao drugi čovjek Austrije, snimljen kako se u opijenom stanju prije dvije godine, ne znajući da je žrtva namještaljke, potencijalno izlaže korupciji, omogućila nam je da na praktičnom primjeru vidimo kako razvijena društva, sa visoko razvijenom kritičkom sviješću, tretiraju pojam odgovornosti. Iako ponašanje u navedenom snimku nije proizvelo koruptivne radnje, nakon objavljivanja snimka u javnosti, neprikosnoveni dugogodišnji lider Slobodarske partije i vicekancelar Austrije, svjestan da takvo ponašanje nije dostojno funkcija koje obavlja, momentalno podnosi ostavke na funkcije i izvinjava se građanima i članovima svoje porodice što ih je 'osramotio svojim nedoličnim ponašanjem'", navodi se u saopštenju.

Božović poručuje da se to zove lična odgovornost, te da je ta afera došla glave i hvaljenom mandataru austrijske vlade, kancelaru Kurcu. Iako se stojički nosio sa državničkim izazovima, dodaje, njegova Vlada je doživjela krah i slijede vanredni izbori. Prema Božoviću to se zove objektivna odgovornost.

"Sa druge strane u crnogorskom društvu imamo aferu 'Koverat', eklatantan primjer narušavanja izborne volje na očigled svih građana, koju predsjednik naše države i vladajuće partije lakonski relativizuje kazivanjem kako 'svi to rade’, karakterišući nezakonite i nemoralne postupke kao prekršaj za koji je plaćena kazna. Bez izvinjenja, bez ostavki, ne osjećajući nikakvu odgovornost", ističe Božović.

U Crnogorskoj se, kako je kazao Božović, pitaju kako je moguće da je crnogorska vlast toliko suštinski udaljena od vrijednosti koje deklarativno zagovara, i da li pad Vlade kancelara Kurca ipak može biti primjer i za buđenje odgovornosti crnogorske političke elite.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније