Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 11:11 >> 15:07
2

KENTERA

"Crnu Goru niko neće i ne može uplašiti"

“NATO je ponudio mehanizam kanalisanja moći svojih članica kako bi se obezbijedila stabilnost kontinenta”, rekao je predsjednik Atlanskog savjeta Savo Kentera, uz ocjenu da je NATO utabao put kao EU mnogim državama članicama. Crnu Goru, kako je poručio, niko neće i ne može uplašiti, niti skrenuti sa njenog puta ka društvu najrazvijenijih demokratija svijeta, poručio je Kentera na To Be Secure forumu u Budvi.

Podsjećajući kako se ove godine obilježava 70 godina od osnivanja NATO saveza, Kentera je na 2BS forumu u Budvi saopštio da na to svi moramo biti ponosni.

On je ocijenio da smo svi "dobro svjesni koliko je današnji svijet nepredvidiv i sa kakvim se sve izazovima danas susrećemo".

"Izuzetno agresivne reakcije Rusije, počevši od nasilne aneksije Krima do podrivanja demokratskih sistema, gdje smo na našem vlastitom primjeru upravo ovdje u Crnoj Gori svjedočili šta je sve ova zemlja spremna da uradi kako bi sprovela svoje interese, pokazuju da nismo ni blizu dugoročnom rješenju, koje će predstavljati temelj stabilnosti budućim generacijama", istakao je Kentera.

On smatra i da ni nakon 70 godina ne možemo reći da su svi izazovi prevaziđeni i svi problemi riješeni.

"Na žalost, u sprovođenju ovakvih namjera i djela, Rusija svoje saveznike pronalazi u pojedinim političkim partijama, nekada pojedincima ili vrlo vješto u djelovima civilnog sektora, a veoma moćno oružje u njihovim rukama predstavljaju i sami mediji. Širenje lažnih vijesti ili dezinformacija, odnosno kreiranje veoma sofiscticiranih narativa koji utiču na javno mnjenje na način na koji to odgovara ovoj zemlji, samo su neki od primjera izuzetno uspješne kampanje, ili usudiću se da kažem rata, koji Rusija vodi protiv čitavog demokratskog svijeta", istakao je on.

Crnu Goru, kako je poručio, niko neće i ne može uplašiti, niti skrenuti sa njenog puta ka društvu najrazvijenijih demokratija svijeta.

"Prvi korak na tom putu smo uspješno savladali, ulaskom u NATO, a vjerujem da ćemo uskoro vidjeti i rezultate napornog rada, koji će se manifestovati članstvom u EU. Imamo odlučnosti, hrabrosti nam nije nikad nedostajalo, a vjerujem da ćemo biti i dovoljno maštoviti da se izborimo sa svima koji ne misle dobro ovoj državi, regionu ili bilo kojem našem iskrenom i pravom savezniku! Rusija ili bilo koja druga zemlja, koja nije iskreni prijatelj Crne Gore, i koja ljubomorno gleda na naše uspjehe, pokušavajući konstantno da unesu haos i podriju naše demokratske sisteme, mora da zna da u tome nikada neće uspjeti", poručio je Kentera.

Voditi dijalog, kako je rekao, ne znači i spustiti nivo odbrane. Naprotiv, naša odbrana, prema njegovim riječima, sada mora biti jača nego ikada.

"Ne zato što neko želi konflikt, već da bi se taj isti konflikt spriječio i osigurao trajnji mir. Mnogo je još raznovrsnih i veoma nepredvidivih izazova pred nama. To znači da moramo biti spremni na sve prijetnje, koje mogu doći iz bilo kog pravca. A da bi za to bili spremni, moramo ulagati u naše odbrambene sisteme", kazao je on.

Rajnke: Crna Gora lider

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke podsjetila je da je Crna Gora prošle sedmice proslavila 13 godina nezavisnosti, a da će uskoro obilježiti dvije godine od članstva u NATO.

"Mala nacija u 13 godina ostvarila je velike uspjehe, i jedan je od lidera evroatlantske zajednice", kazala je ona, navodeći da je Crna Gora veliki prijatelj SAD-a.

Osvrnula se na presudu Višeg suda u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016 godine, što je, smatra ona, pobjeda vladavine prava u Crnoj Gori nad drskim pokušajem Rusije u miješanje u unutrašnje prilike u zemlji.

Ona je rekla i da Crnu Goru prepoznaje kao lidera na Zapadnom Balkanu.

Darmanović: Krize pomažu članicama da shvate postojanje NATO-a

Svaka kriza pomaže članicama da shvate da je postojanje NATO-a važnije od nesporazuma i razlika u gledištima, rekao je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

On je na panelu Nova slika bezbjednosti: čelična posvećenost transatlantskom savezu je na testu, rekao da živimo u komplikovanim vremenima.

"Postoje eksterni i interni izazovi koji testiraju koheziju i posvećenost Alijansi. Sve krize pomažu članicama da shvate da je postojanje NATO-a važnije od nesporazuma i razlika u gledištima", rekao je Darmanović.

On smatra da prošla dešavanja na Balkanu jasno pokazuju da je Evropi potreban NATO.

"Crna Gora je je trenutno na 13. mjestu po izdvajanju za odbranu. NATO danas funkcioniše u složenom okruženju, revizionistička politika Rusije obilježava ovaj period. Države koje nijesu stabilne posebno su osjetljive na napade. Alijansa treba da nastavi otvoreni evroatlantski dijalog", poručio je Darmanović.

Lete: Vremena se stalno mijenjaju

Viši saradnik iz njemačkog Maršalovog Fonda SAD, Bruno Lete kazao je da se stvari mijenjaju.

"Živimo u geopolitičkim vremenima koja se stalno mijenjaju. Najbolje bi ih mogli opisati kao kraj statusa quo. Kina je neizbježni faktor evropske bezbjednosti. Evropljani se još nijesu odlučili koji model bezbjednosti je najbolji za njih", rekao je Lete.

Stefano Stefanini, iz kompanije Project associates, kazao da je glavna prijetnja međuatlantskim odnosima uvjerenje glavnih članica da bi se neki izazovi(uticaj Kine, klimatske promjene) trebalo rješavati jedinstveno.

"Problem sa Kinom je u tome što se zajednički ne reaguje na izazov koji ona predstavlja", kazao je on.

Komentarišuci uticaj Bregzita na NATO, on je kazao da je Velika Britanija ključna spona između Vašingtona i Evrope.

Predstavnica inicijative Buduća Evropa Džudi Ensli kazala je da je glavna prijetnja NATO-u vraćanje konkurencije velikih sila i ruske aktivnosti.

"Većina država članica NATO-a Rusiju vidi kao prijetnju, neke manje, neke više. Ne radi se o tradicionalnim vojnim prijetnjama, nego o hibridnim. Svi mi, svako u svojoj zemlji, razvija kapacitete za borbu protiv ovih prijetnji", rekla je Ensli.

Nju, kako je rekla, brine turska kupovina ruske robe.

"Kina je prijetnja na koju treba da se fokusiramo u novoj strategiji odbrane. Ne brinu me toliko kineske investicije u Evropi. Glavni fokus, sa američke tačke gledišta, je na tome da Evropljani više troše na odbranu", kazala je Ensli.

Robert Pščel, iz NATO odeljenja za spoljnu politiku, kazao je da NATO treba da se prilagođava.

"NATO se suočavao sa različitim krizama, ali uvijek smo izlazili jači. Vrijeme iluzija je završeno. Poenta je u tome da imamo (NATO) politiku oko koje su se usaglasile sve članice", kazao je Pščel.

On je naveo da treba da se gleda krupni plan.

"Vodimo računa o interesima svih država članica. Ni NATO, ni EU nemaju skrivenu agendu", poručio je Pščel.

Govoreći o planovima Turske o nabavci sistema S-400 od Rusije, on je naveo da je Turska cijenjena članica NATO-a i da bi mu bilo veoma žao da dođe do nekog bilateralnog spora između Turske i SAD-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније