Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2019. 13:10 >> 13:18

SNP OCJENJUJE

Pregovori će trajati duže od predviđenog roka

Pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom trajaće duže od predviđenog roka, ocijenila je Socijalistička narodna partija, nakon prezentovanja izvještaja Evropske komisije.

Iz te partije podsjećaju da su upozoravali da se neke stvari u Crnoj Gori moraju efikasnije rešavati, jer se pregovori sa Unijom mogu usporiti.

"Nema napretka u procesuiranju napada na novinare, kažu Evropljani. U EU su s pravom osjetljivi na napade na predstavnike sedme sile, a crnogorska vlast kao da namjerno radi da neke stvari u vezi sa tim gurne pod tepih", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da nedostaju rezultati kada su u pitanju određene vrste organizovamog kriminala i korupcije na visokom nivou, a potrebni su dalji rezultati i u borbi protiv trgovine ljudima i šverca cigareta.

"Tako se zbog nečije bahatosti i arogancije i tobožnje sigurnosti da se te očigledne radnje ne uočavaju sa strane, može desiti da tok pregovora bude mnogo duži i da potraje sve do pojave vidljivih rezultata", kaže se u saopštenju.

Upozorava se na političke uplive u Savjete RTCG i Agencije za elektronske medije, na nezakonite smjene pojedinih članova tog tijela.

"Čak ni sudske odluke u korist smijenjenih nisu bile dovoljne vlastima da stanje vrati u pređašnje. A kako se Javni servis ponaša, imamo priliku da gledamo svaku noć. Selektivno i pristrasno", navode iz SNP-a.

Kako se ističe, postoji malo povjerenja u izborni proces i izborni sistem, koji mora biti revidiran, a Odbor za izborno zakonodavstvo nije radio, pokazavši male rezultate.

"Logično je da bi jedino fer i slobodni izbori, koje bi sprovela tehnička Vlada, uz prisustvo opozicionih predstavnika i po dubini, bili garant da će se taj proces odvijati u skladu sa zakonskim regulama", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je režim propustio priliku da snažnije krene ka rješavanju nagomilanih društvenih problema. "Pritom se ne libeći da uporno radi na štetu svojih građana, ali i usporavanju puta ka EU".

Ističe se da je poslednji momenat da se krene najodlučnije u rješavanje spornih tačaka evropske agende.

"U protivnom, bićemo neuspješna priča, a siti smo busanja u prsa zvaničnika kako smo lideri regiona i kako smo najdalje odmakli na evropskom putu", ocjenjuje SNP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније