Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2019. 22:57 >> 22:59

EVROPSKI POKRET

Evropa odgovorila na udar nacionalizma i populizma

Rezultati izbora za Evropski parlament (EP) potvrdili su da je Evropa odgovorila na udar nacionalizma i populizma, i da je dala podršku progresivnim strankama, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

On smatra da rezultati izbora za EP nijesu izazvali nikakva velika pomjeranja na političkoj sceni Evropske unije.

Svakako, kako je naveo, da su partije koje su imale najviše predstavnika u EP, pretrpjele neke značajnije udare, ali je dobro da taj gubitak nije otišao desničarskim partijama, već liberalima i zelenim.

"Tako da smo vidjeli da je Evropa ipak odgovorila na udar nacionalizma i populizma, i da je dala adekvatan demokratski odgovor, dajući podršku progresivnim strankama", kazao je Radulović agenciji Mina.

On smatra da je za očekivati da ni proces proširenja neće pretrpjeti dodatne udare i usporavanja, već da će, nakon "tehničkog" perioda" tokom kojeg će se formirati nove strukture EP, možda početkom sljedeće godine proces proširenja biti intenziviran, i da će evropske institucije obratiti više pažnje na njega.

"Generalno, nemamo previše razloga za neki pretjerani optimizam, ali ni za pesimizam, i proces će ići svojim tokom", ocijenio je Radulović.

Komentarišući Izvještaj EK o Crnoj Gori, on je kazao da, ukoliko se uporedi sa prethodnim, vidjeće se da u njemu nema velikih promjena u onim oblastima koje su kritične, i koje i građani prepoznaju.

To su, podsjetio je Radulović, vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa, pitanja vezana za funkcionisanje institucija poput Agencije za sprječavanje korupcije, sudstva i tužilaštva.

"Dobro je da imamo set pozitivnih ocjena u oblasti ekonomije, ali čini mi se da je cijeli ton izvještaja pozitivniji u toj mjeri što se vidi mali napredak u samom pristupu EK prema Crnoj Gori. Više je to partnerski odnos u kojem se sugerišu određene izmjene, nego direktive koje bi bile kritički usmjerene na suštinske, sistemske promjene", naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, u Izvještaju se podržavaju institucije koje već funkcionišu, ali se traže promjene u njima i njihov efikasniji rad.

"To su momenti koji su pozitivni za Crnu Goru, a istovremeno zdrava i prijateljska kritika i sugestija da se popravi ono što nije dobro. Čini mi se, ako budemo adekvatno uradili taj domaći zadatak u narednih godinu – dvije, da će i rezultati vezani za ono kako nas gledaju naši partneri iz EU, biti mnogo bolji", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније