Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

31. 05. 2019. 17:30 >> 17:29
6

PANEL U BUDVI

Rusija, Kina i Turska mijenjaju svjetski poredak

Rusija, Kina i Turska – tri su države koje mijenjaju svjetski poredak i konstelaciju snaga na međunarodnoj političkoj sceni, dok je politika Turske prema Balkanu jedna od najstabilnijih, ocjena je sa panela “Tri nijanse crvene: Rusija, Kina i Turska – mijenjaju dinamiku globalne moći” na To Be Secure (2BS) Forumu u Budvi.

Naučnica iz Turske Pinar Akpinar komentarisala je uticaj Turske na Balkanu i kazala da je Balkan bio srce Otomanske imperije, dok je sada kapija Turskoj prema zapadnoj Evropi.

“Balkan je jedna od najstabilnijih spoljnih politika Turske. Ona se bazira na pomoći, trgovini, investicijama”, istakla je Akpinar, navodeći da u politici prema Balkanu ne vidi prevelika odstupanja.

Ona je ocijenila da je kapacitet Turske, naročito ekonomski, oslabljen nakon pokušaja državnog udara.

“Uticaj Turske je više regionalnog karaktera”, kazala je ona, navodeći da ta zemlja nema baš jak uticaj na ostale muslimanske zemlje.
Turskoj su, smatra ona, falili kapaciteti, ali da se uvijek želio širiti uticaj. No, prema njenom mišljenju, uvijek bi se nešto ispriječilo na tom putu, poput Rusije.

Na pitanje je li Turska bliža autoritarnim režimima ili zapadnim partnerima, Akpinar kaže: “Glavni stubovi vanjske politike Turske su NATO, Evropska unija, alijansa s Amerikom i zapadnim svijetom. Turska, ako pogledate njenu politiku na Bliskom istoku, posmatrana je kao zemlja model. Ako Turska izgubi svoj zapadni identitet, to će biti bolan proces”.

Komentarišući je li poremećen evropski poredak nakon dešavanja na Krimu, Vadim Černiš iz Ministarstva za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe Ukrajine kaže da je taj poredak razbijen.

“Nema jasnog odgovora kada i kako povratiti Krima. Krim je bio ruski u okviru bivšeg Sovjetskog saveza, ovo što sada imamo je status Quo”, kazao je Černiš.

Na pitanje da li smatra da zapadne demokratije mare za sudbinu Ukrajine, Černiš je rekao da mu se čini da političari ne razumiju nivo prijetnji koji postoji.

Ukrajina je u tijesnim odnosima sa EU, a NATO je jako popularan u toj zemlji. Moderatora skupa, nezavisnog analitičara Bobo Loa, zanimalo je kako Ukrajinci vide evropske vrijednosti: “Mi podržavamo evropske vrijednosti, pokušavamo da razvijemo demokratiju. Imamo dijalog s EU i NATO, kako bi stvorili strateški osnov pristupa u svakom domenu”.

Govoreći o tome da li je svjetski liberalni poredak završen osnivač i direktor Centra za studije o Rusiji, Evropi i Aziji Tereza Falon istakla je da je ovo vrijeme puno kriza, a da Rusija, Kina i Turska mijenjaju poredak i odnos snaga u svijetu.

Profesor političkih nauka Pol Bolt kazao je da se Kina i Rusija zalažu za nacionalni suverenitet nad internetom, što nije politika SAD-a.

“Rusi vole da misle da je njiihov odnos sa Kinom fantastičan. Oni bi voljeli da se na nivou Savjeta bezbjednosti donose odluke. Oni podržavaju svijet u kojem je međunarodni poredak usmjeren na smanjeni suverenitet”, kazao je Bolt.

On smatra i da je američki interes da se Balkan “jače inkorporira u Evropu”.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније