Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 06. 2019. 19:03   >>  19:03

SKUPŠTINA NATO-A 2019.

Jačati demokratska načela među članicama Alijanse

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu učestvuju u radu Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO 2019.

Drugog i trećeg dana zasijedanja održani su sastanci: Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Političkog komiteta.

Na sjednicama komiteta delegati su razmotili Komentare Generalnog sekretara NATO i predsjedavajućeg Sjevernoatlantskim savjetom na političke preporuke koje je NATO PA usvojila u 2018. godini.

Tokom sastanka Političkog komiteta kojim je predsjedavao Lord Campbell Pittenweem iz Ujedinjenog Kraljevstva, učesnicima se obratio predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovačke, državni sekretar Frantisek Ruzicka izlaganjem na temu: “Sadašnja i buduća uloga NATO – Pogled iz Bratislave”, a uslijedila je rasprava o Nacrtu Opšteg izvještaja Potkomiteta o transatlantskim odnosima na temu: “70. godina NATO: Zašto je Savez neophodan” izvjestioca Gerald E. Connolly iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tekst izvještaja navodi da se bezbjednosno okruženju u 21. vijeku posmatrano na globalnom nivou mijenja velikom brzinom, te da se NATO od završetka Hladnog rata uspješno prilagođava ovom neprestano mijenjajućem okruženju.

Konstatovano je i da je u iznijetom kontekstu Savez bio ključan za konsolidaciju mira i demokratije širom Evrope i upravljanje krizama od Zapadnog Balkana do Avganistana, te da je u kontekstu obilježavanja njegove 70. godišnjice vrijedno konstatovati navedena dostignuća i razmatrati buduće smjernice kretanja.

Učesnici sastanka su ocijenili i da je trasiranje budućeg puta NATO od posebnog značaja, jer se Savez suočava s najsloženijim sigurnosnim okruženjem u svojoj istoriji, kao i vanjskim i unutrašnjim izazovima, i naglašeno da uspjeh NATO-a nije samo posljedica vojnih sposobnosti, nego i činjenice da je ova Zajednica članica počiva na zajedničkim vrijednostima, ključnim u održavanju kohezije i presudnim za dalji uspjeh.

Na temelju sprovedene rasaprave, cijeneći iznijeto, učesnici sjednice su zaključili da je potrebno nastaviti sa pružanjem snažne podrške temeljnim demokratskim načelima Alijanse i jačanjem ovih vrijednosti među državama članicama, i stim u vezi razmotriti modalitete pružanja potpore demokratskim institucijama kao uslovu za nastavak proaktivnog djelovanja i za buduća članstva.

Delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu Proljećnog zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO čine Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO 2019. sjutra nastavlja rad plenarnom sjednicom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније