Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 06. 2019. 19:59   >>  19:59 4

AMBASADOR ITALIJE

"CG ima najbolju poziciju da postane naredna članica EU"

Evropska unija (EU) ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, kazao je u intervjuu Javnom servisu ambasador Italije Luka Zelioli, navodeći da je Crna Gora ima najbolju poziciju da postane naredna članica EU od ostalih kandidata. Govoreći o odnosima Crne Gore i Italije, uoči proslave 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, koja će biti organizovana u utorak na Cetinju, Zelioli je kazao kako ce njegova zemlja nastaviti da bude strateški partner Crne Gore u brojnim ekonomskim sektorima.

Crna Gora i Italija proslaviće ovih dana 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Bilo je perioda kada smo bili na suprostavljenim stranama, sada smo zajedno u NATO-u, a nadamo se ubrzo i u EU. Kako ocjenjujete trenutne odnose dvije države?

"Rekao bih da je to odličan odnos. Ulazak Crne Gore u evroatlantsku zajednicu, koji je Italija jako podržavala, samo je ojačao veze naše dvije zemlje. Stigao sam u Crnu Goru prošle godine i u tom periodu smo postigli puno, prije svega na ekonomskom, ali i kulturnom i naučnom planu. Imamo česte bilateralne sastanke, a prošle godine je predsjednik Đukanović za prvu zvaničnu posjetu odabrao baš Italiju", rekao je Zelioli.

Vaša zemlja je najveći investitor u Crnoj Gori. Gdje je vidite prostor za jos bolju saradnju, pojačane investicije i razvojne projekte?

"Zadovoljan sam nivoom ulaganja Italije u Crnu Goru. To pokazuje da smo samo nastavili da budemo strateški partner Crne Gore prije svega u energetskom sektoru. Terna pravi projekat nevjoravtnih razmjera. To je investicija od milijardu eura. Podmorski kabl neće samo povezati Crne Gore i Italiju, već EU i Zapadni Balkan. To je ogromna šansa za Crne Gore koja na taj način može postati energetsko čvorište regiona. Osim toga, ovdje posluju brojne italijanske firme. Ambasador, po pravilu nikada ne smije biti zadovoljan nivoom investicija i svakako da postoji ogroman prostor za nova ulaganja. Mislim da će mi u tome pomoći to što je Konfiindustrija otvorila kancelariju u Podgorici", dodao je Zelioli.

Nakon vašeg dolaska u Crnmu Goru izjavili ste da Evropa ne može biti kompletna bez Balkana. Sa evropskih adresa često se čuje da je Crna Gora lider u evropskim integracijama. Istovremeno, zbog komplikovanih odnosa unutar same Unije, prijem novih članica je blokiran do 2025. Smatrate li da Crna Gora zaslužuje da uđe ranije u Uniju od drugih kandidata?

"Mogu samo da potvrdim raniju izjavu – Evropa zaista ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Činjenica je, zaista, da je Crna Gora najviše odmakla u pregovorima od ostalih kandidata. O tome najbolje govori činjenica da ste otvorili 32 od 33 pregovaračka poglavlja, kao i to sto je Crna Gora uskladila svoju spoljnu politiku u potpunosti sa EU, kao i to što ste usvojili euro za valutu. U Italiji postoji izreka – strpljenje je vrlina jakih. Iako ste toliko daleko odmakli u pregovorima, morate biti strpljivi, jer je od brzine važnije prihvatanje evropskih pravila. Nemam sumnji da je Crna Gora bila i ostaje najbolje pozicioniran kandidat za članstvu u EU od ostalih. Horizont 2025, pravila o novom proširenju, koje je usvojila Komisija, ne govori o blokiranju bilo koga, već opisuje jasnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan", zaključio je Zelioli.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније