Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 06. 2019. 12:22 >> 12:27
4

PORUKA TBS FORUMA

"Balkan ne smije biti prepušten sam sebi"

Ukoliko Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne iskoriste ovaj momenat i ne prepoznaju da sve države Zapadnog Balkana moraju postati članice Unije, onda će neko drugi uletjeti na taj prostor i iskoristiti tu priliku, poruka je To Be Secure (TBC) Foruma.

 

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera kazao je da je TBS Forum pokazao da je Crna Gora, iako mala država, mjesto gdje se može raspravljati ne samo o regionalnim, nego i o globalnim pitanjima.

On je naveo da je više od 500 učesnika TBS Foruma kvalitetno i konstruktivno doprinijelo diskusiji i debati.

“Čini mi se da smo već devetu godinu zaredom pokazali da Crna Gora, iako teritorijalno mala država, može biti mjesto gdje se može raspravljati ne o regionalnim, nego o globalnim pitanjima”, rekao je Kentera agenciji MINA.

Jedna od glavnih poruka devetog TBS Foruma je da Balkan ne može biti prepušten samom sebi, ili nekim trećim zemljama.

“Vidjeli smo i čuli ovih dana da Balkan, kao Balkan, ne može biti prepušten sam sebi, ili nekim trećim zemljama”, istakao je Kentera.

Prema njegovim riječima, ako Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne iskoriste ovaj momenat i ne prepoznaju da sve države Zapadnog Balkana moraju postati članice Unije, ne zbog bilo čega, nego zbog evropskih vrijednosti koje EU baštini, onda će neko drugi uletjeti na taj prostor i iskoristiti tu priliku.

To se, kako je naveo, ne smije dozvoliti.

“To su neke stvari koje zaista ohrabruju da možda, bez obzira na to što sa druge strane čujemo neke tonove da EU u novom sastavu komisije neće voditi racuna o proširenju, da ipak to proširenje bude negdje na agendi i da se Balkan mora svrstati na agendu proširenja u skorijem periodu”, kazao je Kentera.

On je ocijenio da su se neke stvari pokrenule sa mrtve tačke.

“Ovdje konkretno govorim o predsjedničkom panelu na kojem se razgovaralo o pitanju dijaloga Kosova i Srbije, i gdje je konstatovano da u ovom momentu treba zanemariti priču oko podjele granica, posvetiti se konkretnim stvarima i vidjeti šta je to što će doprinijeti rješenju”, kazao je Kentera.

Kako je naveo, činjenica da su predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučic i Hašim Tači sjeli za sto i počeli pregovore mora dovesti do nekog ishoda.

Fokus devetog TBS Foruma, koji je održan od četvrtka do subote u Budvi i okupio je više od 500 učesnika, bio je na bezbjednosti, stabilnosti i budućem prosperitetu Zapadnog Balkana i nastojanjima Crne Gore da doprinese tom cilju.

Forum TBS organizuje ASCG, kao značajnu platformu koja pomaže promovisanju novog i taktičkog razmišljana i pruža odgovore na regionalne i globalne goruće izazove.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније