Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 06. 2019. 07:00 >> 06:58
5

JAKIČ ZA PORTAL

Vjerujem u nastavak politike proširenja EU

Evropski poslanik i bivši ministar odbrane Slovenije Roman Jakič vjeruje da će nakon evropskih izbora biti nastavljena politika poširenja Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan, poručujući da ne postoji sila koja bi Crnu Goru mogla da spriječi da pristupi Uniji onda kada ona ispuni uslove. Kaže i da bi u Evropi volio da vidi više lidera, poput crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

 

Liberali će, prema riječima Jakiča, politiku proširenja ispostaviti kao prioritet u pregovorima o pozicijama i daljoj politici nakon izbora za Evropski parlament.

Komentarišući stav predsjednika Slovenije Boruta Pahora, koji je nedavno kazao da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu u narednih pet, deset ili 15 godina, ako pokušaju da rješavaju probleme, Jakič u razgovoru za Portal RTCG kaže da se ne bi saglasio sa svojim predsjednikom.

„U suštini ne dijelim taj pesimizam, zato što je poslije evropskih izbora defakto jasno da će liberali biti dio vladajuće koalicije, a ja pripadam liberima. A liberali u svom programu vrlo visoko stavljaju proces proširenja EU, i sa aspekta stabilizacije regiona i same Evrope“, rekao je Jakič.

Iako je Pahor tokom nedavno završenog To Be Secure (2BS) Foruma u Budvi saopštio da je njegov utisak da proces proširenja neće biti glavna tema na agendi nove Evropske komisije, Jakič kaže da ipak ne misli tako.

„Ne bih se složio sa svojim predsjednikom da to neće biti, jer mislim da će u tim pregovorima o zajedničkom vladanju u komisiji politika proširenja biti ispostavljena od strane liberala kao prioritet“, rekao je Jakič.

Na pitanje da li to znači da vjeruje da je realno da Crna Gora postane članica EU do 2025. godine, odnosno datuma iz ranije objavljene Strategije o proširenju, Jakič kaže da nikad nije bio sklon da licitira datumima.

Istakao je da su u Sloveniji, uoči prijema u EU, uradili sve ono što se od njih tražilo i to prije zadatih rokova.

„Koliko pratim crnogorsku politiku i približavanje s otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, meni je bitno da Crna Gora sama odredi sebi datum kad će završiti sa svim obavezama. I da u suštini to bude prije 2025, i onda sačeka da vidi kakva će biti politička atmosfera za proširenje. Ja sam siguran da kad Crna Gora ispuni sve uslove, da nema te sile koja bi mogla reći: 'Ne, sad ne može, pa čekajte još pet godine'. Naročito ne može da se ide sa tom paketnom politikom proširenja, kao što neki zagovaraju“, objašnjava Jakič.

Stoga on zagovara takozvani princip regate: „Ko pobijedi i prvi pređe crtu, taj ulazi u EU“.

Kad su u pitanju evropski izbori, Jakič kaže da desničari koji su se protivili politici proširenja dobili najbolji odgovor od građana: „Zadnji izbori su pokazali da neće, onako kako su mislili, prohujati s vihorom, i zauzeti sve poziicje“.

U tom kontekstu, rekao je on, dobra je vijest da će liberali i zeleni biti dio nove koalicije unutar EU.

„I liberali i zeleni su uvijek bili za proširenje zajedno sa socijaldemokratama“, kaže Jakič.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније