Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

05. 06. 2019. 12:13   >>  12:12 2

BOŠKOVIĆ - TRENTA

CG dostojan saveznik i kredibilan partner

Crna Gora nastaviće da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata, a integracija u Alijansu i EU, za Zapadni Balkan predstavlja apsolutni preduslov utemeljenja trajnog mira i stabilnosti. To je saopštio ministar odbrane Predrag Bošković, tokom sastanka sa italijanskom ministarkom odbrane Elizabeta Trenta. Trenta je naglasila da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja dostojnog saveznika, ali i kredibilnog partnera.

Zvanična posjeta ministarke Trenta Crnoj Gori, upriličena je na dan dvogodišnjice crnogorskog članstva u NATO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbane, Bošković je izrazio zahvalnost povodom sveobuhvatne i kontinuirane podrške Italije Crnoj Gori, kako u domenu sprovođenja odbrambenih reformi koje su rezultirale članstvom u Alijansi, tako i na polju integracija u Evropsku uniju.
„Za dvije godine punopravnog članstva u NATO, evidentan je sveukupan napredak Crne Gore. Naša država predstavlja pouzdanog i kredibilnog saveznika koji baštini evropske i evroatlantske vrijednosti“, istakao je ministar Bošković.

On je podsjetio da je na današnji dan prošle godine započeta NATO misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air policing), te se tim povodom posebno zahvalio na doprinosu Republike Italije koja, zajedno sa Grčkom, sprovodi tu misiju.

Bošković je upoznao sagovornicu o aktuelnim odbrambenim prioritetima u pogledu pune integracije crnogorske Vojske u NATO, naglasivši punu posvećenost Ministarstva odbrane modernizaciji odbrambenog sektora.

Ministar je istakao spremnost Crne Gore da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti, kao doprinosu naše države kolektivnom sistemu bezbjednosti, ali i apostrofirao značaj angažmana crnogorskih vojnika u inostranstvu u okviru unapređenja interoperabilnosti i kapaciteta naše Vojske.

Trenta je čestitala Boškoviću dvogodišnjicu članstva u NATO.

Ona je naglasila da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja dostojnog saveznika, ali i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije, ukazavši da će Italija nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema.

Trenta je izrazila zadovoljstvo dostignutim stepenom saradnje dvije zemlje, i spremnost da se ona unaprijedi u narednom periodu.

“Bošković i Trenta razmotrili su modalitete daljeg unapređenja saradnje u okviru Alijanse, sa fokusom na planove popunjavanja pozicija u okviru NATO komandne strukture”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније