Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 17:25 >> 17:39

BRAJOVIĆ U SLOVENIJI

Da se proširenje ZB nađe na listi prioriteta

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da je siguran da će poslanici iz Slovenije voditi računa o tome da se proširenje Zapadnog Balkana nađe na listi prioriteta i novog sastava Evropskog parlamenta i novog sastava Evropske komisije. Brajović je to saopštio nakon sastanka sa zvaničnicima u Sloveniji.

"Slovenija je bila naš uzor na putu ka članstvu u Alijansi, kao što je i sada u procesu pristupanja Evropskoj uniji, rekao je Brajović, ocjenjujući značajnim činjenicu da Slovenija cijeni sve što je Crna Gora postigla za 13 godina od obnavljanja svoje nezavisnosti, imajući u vidu da Slovenija odlično poznaje prilike na Zapadnom Balkanu.

"Ako se dosljedno poštuje princip regate, onda je Crna Gora sigurno prva sljedeća članica Evropske unije.  Pažljivo smo pratili izbore za Evropski parlament. Siguran sam da će kao i dosta naših pravih podržavalaca i prijatelja u Evropskom parlamentu, i poslanici iz Slovenije voditi računa o tome da se proširenje Zapadnog Balkana nađe na listi prioriteta i novog sastava Evropskog parlamenta i novog sastava Evropske komisije", kazao je predsjednik Brajović.

Predsjednik Državnog zbora Dejan Židan je medijima rekao da u posljednjem Izvještaju Evropske komisije, koji daje inpute što je još potrebno uraditi, u kontekstu poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, EU konstatuje da Crna Gora napreduje.

"Danas sam gospodinu predsjedniku zahvalio na inovativnoj ideji koju je Skupština Crne Gore već realizovala, a to je organizacija Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana. Želim da se proces pridruživanja što prije završi jer Evropskoj uniji mora biti u interesu da što više država Zapadnog Balkana postanu članice EU. Na taj način ćemo lakše održavati stabilnost regiona, a istovremeno podstaći države koje još nisu toliko odmakle u procesu pristupanja", kazao je Židan.

 

Brajović i Šarec: Unaprijediti saradnju na ekonomskom planu

Tokom susreta sa predsjednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom još jednom je istaknuto da Crna Gora i Slovenija imaju prijateljske odnose i sadržajnu saradnju koju treba dodatno unaprijediti posebno na ekonomskom planu. Dvije države se odlično razumiju jer dijele zajedničku prošlost, ali i budućnost u okviru NATO i EU.

"Evropskoj uniji koja predstavlja zajednicu različitosti potrebna je Crna Gora, kao i sve ostale države Zapadnog Balkana. Članstvo Zapadnog Balkana u EU je garant njene stabilnosti", izjavio je slovenački premijer Šarec.

Brajović je rekao da dvije države dijele zajedničku istoriju, bliskost dva naroda i činjenicu da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima, što predstavlja dobru osnovu za jačanje ekonomske saradnje prevashodno u oblasti turizma, prerade hrane i ljekovitog bilja, energetike, metalne industrije i dr.

Cerar: CG uzor zemljama koje žele članstvo

Na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom zajednički je ocijenjeno da dvije prijateljske zemlje odnose treba stalno da obogaćuju novim sadržajima. 

Predsjednik Brajović je rekao da Slovenija za Crnu Goru predstavlja važnog spoljnopolitičkog partnera.

"Pored snažne političke podrške našoj evropskoj integraciji, značajna je ekspertska pomoć Slovenije u pregovaračkom procesu sa Unijom, kao i pomoć koju je pružala tokom četvorogodišnjeg mandata kao kontakt država NATO-a za Crnu Goru," rekao je Brajović.

Republika Slovenija će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na evropskom putu i pomoći će da se prepoznaju napori koje ona u kontinuitetu ostvaruje.

"Vaša zemlja je uzor drugima koji žele članstvo u EU ", rekao je Cerar.

Predsjednik Brajović sa delegacijom crnogorske Skupštine sastao se danas i sa predsjednikom Državnog savjeta Republike Slovenije Alojzom Kovšcom koji je takođe ponovio izraze pune podrške Slovenije crnogorskoj evropskoj budućnosti. 

Države jugoistočne Evrope civilizacijski pripadaju Evropi, a Evropska unija treba da učini sve da te države približi sebi – istakao je predsjednik Državnog savjeta Alojz Kovšca čestitajući predsjedniku Brajoviću na uspjesima koje je ostvarila Crna Gora od obnove svoje državnosti.

U delegaciji Skupštine Crne Gore u posjeti Republici Sloveniji su članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa parlamentom Slovenije, poslanici Branko Čavor i Danijel Živković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније