Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 06. 2019. 19:04 >> 19:05

BREGU PORUČILA

EU nikada neće biti kompletna bez Z. Balkana

Evropska unija bez Zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna. Zato mora biti spremna da Zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na Zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

 

Ona je, govoreći danas na GLOBSEC forumu u Bratislavi, zajedno sa predsjednicima Crne Gore i Srbije, Milom Đukanovićem i Aleksandrom Vučićem, kazala da ne može pretpostaviti da će uobičajeni angažman obezbjediti stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“ EU bi trebala zauzeti mnogo čvršći politički i strateški pristup u regionu. Okrenimo se od „geopoetike“ ka geopolitici. Evropska unija mora biti spremna da Zapadni Balkan zaista postavi kao svoj geopolitički prioritet i da politički sukob na Zapadnom Balkanu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope. Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom, problemima opterećenom dvorištu,“ rekla je Bregu, govoreći na panelu „Zapadni Balkan, udaljavanje od Evrope?“.

Kako smatra Bregu, Zapadni Balkan pripada evropskom lancu vrijednosti i mora čvrsto ostati na putu demokratije, sloboda, prava pojedinaca i održivog razvoja.

„ Ako je Evropska unija posvećena zajedničkoj budućnosti, i ako su ekonomije Zapadnog Balkana takođe posvećene zajedničkoj budućnosti, nema razloga da proces integracije bude ograničen ili zaustavljen”, smatra ona.

 Dugo čekanje na vratima Evrope, prema njenim riječima,  u velikoj je mjeri uticalo na region.

“Ujedinjene nacije procjenjuju da bi do 2050. godine Zapadni Balkan mogao izgubiti 14 posto svog trenutnog stanovništva. Odliv visokokvalifikovane radne snage je posebno zabrinjavajući, jer ga u ogromnoj mjeri čine mladi i visokokvalifikovani radnici i stručnjaci, što ne iznenađuje, s obzirom da je stopa nezaposlenosti mladih (preko 35%) više nego dvostruko veća od iste stope u EU,“ dodala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

Da bi se to promijenilo, a negativni trendovi preokrenuli nije dovoljno obavljati zadatke samo radi birokratskih procesa i kvantitativnih mjerila. Bregz kaže da moramo težiti provođenju opipljivih, nepovratnih, strukturalnih reformi koje će Zapadni Balkan približiti standardima Evropske unije i tako zaista poboljšati život građana.

 Rad Vijeća za regionalnu saradnju usmjeren je upravo na omogućavanje sveukupne transformacije ekonomija Zapadnog Balkana, kroz provođenje Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor. Iskoraci napravljeni u pogledu digitalne integracije i mobilnosti predstavljaju stvarno približavanje evropskim standardima. Regionalna integracija je istovremeno i priprema za buduću integraciju u Evropsku uniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније