Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

09. 06. 2019. 12:27 >> 12:28
19

PAPOVIĆ O OPOZICIJI

"DF je prevaziđeni relikt političke prošlosti"

Da opozicija ima svijest o sopstvenoj situaciji ne bi tražila prelaznu Vladu, nego temeljne reforme svojih partija, napisao je u autorskom tekstu istoričar i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Dragutin Papović. On smatra da se dogovor vlasti i opozicije mora postići i isključivo u skupštinskom Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, a da se istovremeno ne dozvoli urušavanje stabilnosti institucija.

 

Autorski tekst prenosimo u cjelosti:

"Najjača opoziciona grupacija Demokratski front hoće da vlada državom čiju nezavisnost ne priznaje. Oni su još zaglavljeni u predreferendumskom vremenu, a imaju ambiciju da vode Crnu Goru u 2019. godini. Teško je naći bolji primjer političkog besmisla. DF je formiran kao opozicija crnogorskoj nezavisnosti, i njegova strategija je bila postavljanje zasjeda crnogorskoj nezavisnosti. Iako su vješto kamuflirane i dobro pomagane, te zasjede nijesu uspjele 2012, 2015. ni definitivno 2016. godine, tako da razlog zbog koga je formirana ova grupacija više ne postoji. DF je sada samo prevaziđeni relikt političke prošlosti. Demokrate hoće da upravljaju državom, a nemaju nijedan dan rada u Skupštini. Bojkot Skupštine je u stvari posljedica njihovog kontradiktornog programa i ideologije. Zato njihovo odsustvo iz Skupštine ne bi trebalo kažnjavati Poslovnikom. To nije problem ni Skupštine ni državnog budžeta, nego građana koji su ih birali. Mora im se priznati da su uspješno patentirali mehanizam koji je savršen gotovo kao perpetuum mobile. Taj mehanizam se zove „Ne doći na posao i primati dobru platu“. Bio bi red da Demokrate svima koji su ih glasali omoguće da ne dolaze na posao i da primaju dobru platu, makar u opštinama gdje imaju vlast.

Jedna od novina u opoziciji je koalicija nedovršenog naziva „Da svako ima“. Imaju legalan ali nemaju legitiman mandat, jer ova koalicija nije učestvovala na izborima. Građani su glasali za veliku koaliciju Ključ, koja nije preživjela ni izborni dan. Nakon toga su se podijelili SNP, DEMOS i URA, tako da ovi poslanici ne zastupaju ni program koalicije Ključ, ni programe partija koje su ih predložile za poslanike, ni građane koji su ih glasali. Oni u parlamentu zastupaju isključivo sebe. Prekršili su izbornu volju građana i zato oni nemaju elementarni demokratski uslov da bi mogli da se uključe u Vladu. Zanimljiv je paradoks SNP-a. Vanparlamentarno vođstvo stranke je pristupilo koaliciji “Da svako ima“, a parlamentarni dio stranke je formirao klub sa DEMOS-om. Tako je SNP istovremeno zastupljen u dva kluba i vodi dvije politike. Opozicija je davno pokazala da je izgubila dodir sa realnim, ali ovakva politika SNP-a svjedoči da crnogorska opozicija zna kako da probije i granice nadrealnog.

SDP hoće da izgradi imidž socijalno odgovorne partije, ali joj tu namjeru ometa činjenica da je od 1998. do 2015. godine bila vladajuća i činovnička partija. Neka se radnici zapitaju koja im je prava i povoljnosti obezbijedio isključivo SDP u periodu dok je sa DPS-om bio u vlasti. Zašto se tada nijesu izborili za minimalnu zaradu od 250 eura? Bili su u vlasti i tada su dokazali koliki su socijalisti. Teško da ikoga mogu ubijediti da bi u nekoj novoj Vladi radili drugačije.

Osim što je opozicija ponašanjem više puta demonstrirala da nije zrela da preuzme vlast, ona to i eksplicitno saopštava. Evo što misle između sebe. Predsjednik SDP-a je povodom sukoba u lokalnoj vlasti u Kotoru poručio predsjedniku Demokrata da im nikada nije bilo mjesto za istim stolom. SDP je naveo da su lideri Demokrata glumci amateri i da uništavaju opoziciju. Istovremeno, SNP je izjavio da je predsjednik Demokrata namještao kongrese dok je bio u SNP-u kako bi postao predsjednik ove partije. S druge strane, Demokrate su izjavile da je SDP izdao opoziciju. Potom su uslijedili sukobi između Demokrata i DF-a u Budvi, a DF je dok je trajao savez Demokrata i URE lidere ovih partija podrugljivo i nacionalistički nazivao Boro i Ramiz, a sve ostale partije iz opozicije malograđanskim. Opozicione partije još nijesu upristojile i uredile svoje javne nastupe, a hoće da uređuju državu. Traže prelaznu Vladu, a ne mogu da sjede za istim stolom. Vjerovatno bi njihova Vlada održavala sjednice samo preko viber grupe.

Suština je u tome da je opozicija razbijena i prevaziđena. To su politički subjekti bez valjanih: programa, politike i ideja. Oni imaju samo iluzuju moći. Ko u to ne vjeruje, neka pogleda rezultate, na primjer, DF-a i SDP-a na lokalnim izborima 2018. godine. Svuda su ubjedljivo poraženi, a SDP je postala vanparlamentarna partija u Podgorici, doživjela je debakl u tradicionalnim uporištima na sjeveru države, a na Cetinju ju je prestigla čak i URA. Slično je i kod ostalih, i zato je sadašnji broj opozicionih poslanika u Skupštini daleko iznad realne podrške koju ima opozicija. Da opozicija ima svijest o sopstvenoj situaciji ne bi tražila prelaznu Vladu, nego temeljne reforme svojih partija.

Pošto nema snage ni volje za reformom, opozicija traži ulazak u Vladu isključivo zato da bi zauzela dio državnih resursa, i na taj način obezbijedila spasavanje na sledećim izborima. No, to bi izvjesno značilo i blokadu države. Ponavljanje modela Vlade izbornog povjerenja iz 2016. godine nosilo bi veliku opasnost. Zaboravilo se da je zbog takve Vlade i zbog preokreta u parlamentarnoj većini država došla u tešku poziciju. Tada je obustavljena ili otežana realizacija mnogih razvojnih projekata. Mnogi zakoni su čekali usvajanje. Urušena je finansijska stabilnost. Ministri iz opozicije su prije svega vodili računa o izbornim interesima, a trpjeli su usvojeni program i rad Vlade. Aktuelna Vlada se i dalje bori da sanira brojne posljedice iz toga perioda. Zato bi prema opoziciji trebalo imati realan pristup. Omogućiti joj ono što je sleduje u okviru institucija i u okviru zakona. Dogovor vlasti i opozicije se mora postići i sprovesti isključivo u skupštinskom Odboru za reformu izbornog zakonodavstva. Pri tome, ni jednim potezom se ne smije dozvoliti urušavanja legalnosti, legitimiteta, funkcionalnosti i stabilnosti institucija. Svako eksperimentisanje sa pravnim poretkom, državnim institucijama i izbornim rezultatom stvara, kako se to pokazalo, samo veće probleme."

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније