Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

09. 06. 2019. 20:45 >> 20:55
2

LEVOĆI SMATRA

Zbog dužih pregovora neće pasti povjerenje u EU

Eventualno odugovlačenje pregovora Crne Gore o članstvu u Evropskoj uniji ne može uticati na pad povjerenja građana u taj proces, kazao je za TVCG generalni sekretar Venecijanskog kluba za komunikaciju vlada članica Unije i evropskih institucija Vinćenco Levoći.

Proces ulaska u Uniju je uvijek trajao dugo i ta praksa će biti nastavljena, kazao je Levoći i poručio da je zato neophodno da se tograđanima i predoči, ali i da im se objasne prednosti članstva.

Crna Gora već sedam godina pregovara sa Briselom o članstvu naše države u Evropskoj uniji, zbog toga su u javnosti sve glasnije ocjene da bi se taj proces mogao još odužiti. Generalni sekretar Venecijasnkog kluba za komunikaciju Vinćenco Levoći smatra da takav eventualni scenario neće uticati na pad povjerenja građana u evropski proces.

"Ne vjerujem u to. Nedavno smo imali slučaj Hrvatske, gdje je proces pridruživanja trajao malo duže od očekivanog. Znamo ipak da se ta država pridružila Uniji, nakon referenduma čiji je ishod bio pozitivan. Tako da, ako građanima objasnite šta se dešava, oni će prihvatiti situaciju", poručio je on.

Migrantska kriza,Bregzit,nedavni izbori za evropske institucije samo su neka od otvorenih pitanja sa kojima se suočava Unija. Zato sagovornik TVCG smatra da je građanima neophodno približiti sva dešavanja u uniji i dati im prave informacije.

"Kao što znate proces ulaska u Evropsku uniju,može trajati godinama. To je bio slučaj sa svim državama koje su pristupale i ta praksa će se nastaviti. Zato je zajednička dužnost Vlade i institucija da građanima predoče da će to biti dug proces.Važno je i dalje građanima naglašavati koje su prednosti članstva", istakao je Levoći.

A njih je više- vladavina prava, borba protiv korupcije, sloboda medija ,bolji obrazovni i zdrastveni sistem. Zbog svega toga Levoći poručuje građanima da se isplati vjerovati u proces evropskih integracija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније