Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

11. 06. 2019. 15:18 >> 15:18

PARLAMENT

Počela rasprava o Predlogu strategije odbrane

Opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori značajno je smanjena, kao posljedica integracije države u NATO i smanjenja vojnih efektiva u regionu, ali se u budućnosti ne smije zanemariti, navodi se u Predlogu strategije odbrane, o kojoj je počela rasprava u parlamentu.

Opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori značajno je smanjena, kao posljedica integracije države u NATO i smanjenja vojnih efektiva u regionu, ali se u budućnosti ne smije zanemariti, navodi se u Predlogu strategije odbrane, o kojoj je počela rasprava u parlamentu.

Kako se ocjenjuje, bezbjednost države može biti direktno i indirektno ugrožena nestabilnostima i konfliktima koji se dešavaju van njenih, ili granica regiona, odnosno kontinenta na kojem se nalazi, što zahtijeva značajne promjene u pristupu odbrani.

Iako je vjerovatnoća za izbijanje konvencionalnih sukoba u regionu mala, kako se ističe, oni se ne mogu u potpunosti isključiti.

„Kao posljedica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracije Crne Gore u NATO, ukupnih integracionih procesa u regionu i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od vojne prijetnje Crnoj Gori danas je značajno smanjena, ali se u budućnosti ne smije zanemariti“, ocjenjuje se u Predlogu strategije.

Kako se dodaje u Predlogu strategije, na globalnom planu, izazovi, rizici i prijetnje po nacionalnu bezbjednost nijesu prvenstveno vezani za upotrebu vojne sile.

„U spektru globalnih i regionalnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji, koji mogu imati implikacije na odbranu, posebno se izdvajaju međunarodni terorizam, sajber prijetnje, hibridne prijetnje, radikalizam i nasilni ekstremizam, obavještajno djelovanje pojedinih država, regionalne razlike u demografskoj strukturi stanovništva“, navodi se u dokumentu.

Izdvajaju se i masovne ilegalne migracije, proliferacija konvencionalnog i oružja za masovno uništenje, ugrožavanje bezbjednosti ekonomskih i energetskih sistema, kao i elemenata kritične infrastrukure.

Kako piše u Predlogu strategije, savremeni trendovi ukazuju na porast uticaja sajber i hibridnih izazova i prijetnji.

Poslanici su juče usvojili izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu Državnosti kojima su predviđene novčane kazne, za nepoštovanje grba, zastave i himne...

Usvojen je i Zakon o vojsci kojim je predviđeno da su lica u službi u Vojsci Crne Gore obavezna da učestvuju u odbrani država NATO saveznica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније