Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

13. 06. 2019. 13:05 >> 13:08
15

MC O IZJAVAMA IZ SRBIJE

"Zla namjera destabilizacije Crne Gore"

Matica crnogorska najoštrije je osudila, kako su naveli, sve učestalije šovinističke nasrtaje visokih političkih predstavnika Srbije i vjerskih vođa Srpske pravoslavne crkve (SPC) na državnost i narod Crne Gore i ocijenila da se radi o zloj namjeri destabilizacije Crne Gore.

Ocjenjuje se da se praksa nipodaštavanja i otvorenog vrijeđanja od srpskih šovinista, koji su na vlasti u Beogradu, svakim danom pojačava i poprima sve brutalnije oblike.

"Iza navodne brige o ugroženom položaju srpskog naroda i SPC krije se zla namjera destabilizacije države Crne Gore i pokušaj da se grubo naruši njen višenacionalni i viševjerski sklad", navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori, kako se navodi, ne postoje narodi „prvog i drugog reda“, niti iko sprovodi bilo kakvu nacionalnu ili vjersku diskriminaciju nad građanima.

"Međutim, ne zalažu se srpski šovinisti za ravnopravnost, nego za dominaciju, ne bore se predstavnici SPC da njihova crkva bude jedna među drugima, nego jedina koja postoji! Zbog toga je Crna Gora „klasična srpska država“ koju treba pritiscima natjerati da promijeni svoju evropsku orijentaciju i odrekne se svoje suverenosti i građanske prirode", kaže se u reagovanju.

Matica crnogorska ocjenjuje da šovinisti iz Beograda nameću Crnoj Gori model države koja bi doprinosila sukobima na Balkanu, države koja ne bi imala unutrašnjeg spokojstva i bila strašilo za svoje građane i komšije.

"Kao što je mrziteljska politika Beograda i SPC
uspjela da načini od Srbije državu bez jasnih granica, bez definisane politike, punu bijesa i mržnje, sa ideologijom koja nakon svih poraza i dalje sanja svoje hegemonističke košmare o teritorijalnom proširanju i dominaciji", navodi se u saopštenju.

Matica crnogorska smatra da su građani Crne Gore politički pismeni ljudi koje je iskustvo proteklih decenija naučilo da se odlučno suprotstave svim napadima koji za cilj imaju urušavanje naše domovine i njeno pretvaranje u zemlju diskriminacije i mržnje.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније