Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ rts.rs ]

14. 06. 2019. 09:11 >> 09:11
101

DAČIĆ PITA

Zar neko misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima da gradi svoj položaj i međunarodni identitet.

Ističe da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nijesu svađale i ratovale. Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsjetio na proglas kralja Nikole Petrovića "Živjelo naše milo srpstvo".

Rekao je da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

Ističe da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom svjetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Odgovor crnogorske vlade na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu srpske crkve u Crnoj Gori Dačić je ocijenio kao neprimjerenu.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom.

Kaže da je predsjednik zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nijesu radile jedna protiv druge.

"Ovo može da izazove velike probleme", rekao je Dačić.

Citirao je i akademika Čedomira Popova koji je rekao "koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika" i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi a ne "velikosrbi".

"Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas", rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao miješanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi miješali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posljedice u odnosima dvije zemlje i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugomm, jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Ponavlja da se Vučić ponio časno sa željom da se spriječe sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mjere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", rekao je srpski ministar.

Пратите нас на

Коментари101

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније