Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

15. 06. 2019. 08:10   >>  08:08 6

ZELIOLI

CG najozbiljniji kandidat za EU

Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je ambasador Italije u našoj državi Luka Zelioli.

Ambasador, u intervjuu za Vikend novine, ističe da je uloga naše države u regionu pozitivna i konstruktivna, a da su odnosi Crne Gore i Italije veoma čvrsti, te posebno produbljeni nakon ulaska naše zemlje u NATO. To se, kako je naglasio, posebno primjećuje na ekonomskom planu, a u prilog tome govori to što su investitori iz Italije u prošloj godini bili na prvom mjestu po investicijama u Crnoj Gori.

Odnosi između Italije i Crne Gore su odlični i veoma čvrsti, s obzirom na to da se zasnivaju na vezama koje imaju jake istorijske korijene ove godine slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1879. godine. Ulazak Crne Gore u Atlantski savez, koji je Italija snažno podržala, dodatno je produbio ove odnose, kako u pogledu odnosa između naših ministarstava odbrane, što je potvrđeno nedavnom posjetom Crnoj Gori ministra Elisabette Trenta, tako i u ekonomskom smislu. Činjenica je da u protekle dvije godine, odnosno od kada su Podgorica i Rim saveznici, italijanske direktne investicije su u ovoj zemlji brzo rasle, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, prošle godine Italija je bila na prvom mjestu. Odnosi u drugim oblastima takođe rastu.

Zelioli dodaje i u oblasti kulture postoji snažna potražnja za italijanskim jezikom, toliko da će pokušati da povećaju kapacitete za učenje italijanskog jezika.

“Možemo računati i na interesovanje 16.000 dječaka i djevojaka koji su odabrali Danteov jezik u 80 osnovnih i srednjih škola širom zemlje, a zatim na izvanrednu mrežu profesora italijanskog kojima želim uputiti zahvalnost. Oni, bogati prijedlozima i inicijativama za mlade učenike, koje Ambasada sa entuzijazmom podržava i promoviše, pripadaju, u najvećem broju, Udruženju nastavnika italijanskog jezika Crne Gore. Želim da pomenem i značaj Odsjeka za italijanski jezik i književnost na Univerzitetu Crne Gore u Nikšiću, pod sjajnim rukovodstvom profesorice Vesne Kilibarde. To je “kovačnica” crnogorskih “italijanista” i vjerujem da će se njene aktivnosti ponovo ojačati očekivanim dolaskom, u septembru, italijanskog lektora”, kazao je on.

Što se tiče napretka Crne Gore ka EU, Zalioli ističe da Crna Gora ima dobre odnose sa državama regiona, dijeli stavove vanjske i sigurnosne politike EU i najnaprednija je zemlja kandidat na zapadnom Balkanu, u pregovorima za pristupanje EU.

“U svakoj međunarodnoj ili regionalnoj organizaciji čiji je član pokazuje aktivnu posvećenost, bez oklijevanja u preuzimanju odgovornosti. Primjera radi, Crna Gora je nedavno uspješno završila zahtjevno jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonske inicijative, organizacije koja ima za cilj podsticanje ekonomsko-društvenog razvoja i povezanost Jadransko-jonskog makroregiona (kojem pripada i Italija). Prvi put, između ostalog, zemlja koja još nije članica EU, odnosno Crna Gora, istovremeno je predsjedavala i Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR). Štaviše je, upravo ovih dana, sazrela odluka država članica Centralno-evropske inicijative o povjeravanju Crnoj Gori predsjedavanje organizacijom 2020. godine”, smatra on.

Dodaje da su je zadovoljan investicijama Italije u Crnu Goru, posebno tokom italijanskih direktnih investicija.

“Tačno je da su naše kompanije i dalje strateški i značajan partner u energetskom sektoru, kao što, na primjer, pokazuje projekat podvodnog električnog kabla koji se bliži kraju, ali prisustvo naših kompanija bilježi rast u različitim sektorima. Pominjem samo nekoliko njih informatiku, vađenje dragocjenog mermera, lučku logistiku, sektor osiguranja, finansijski sektor, izgradnju turističkih infrastruktura, kako duž obale, tako i u planinskim krajevima. Sigurno postoje i druge oblasti ekonomske saradnje za koje vjerujem da mogu biti interesantne italijanskim investitorima. Vidim nove mogućnosti u sektorima kao što su poljoprivredno-prehrambeni, sektor eko-održivog saobraćaja i održivog turizma. Generalno, postoje mnoge kompanije koje su potencijalno zainteresovane za velike infrastrukturne radove. Terna upravo završava radove na novom podmorskom energetskom kablu koji će povezati naše dvije zemlje, povezujući takođe EU i zapadni Balkan. To je ogroman posao u novčanom smislu govorimo o investiciji, na obje strane Jadrana, od preko milijardu eura. Ona će obezbijediti razmjenu električne energije i omogućiti Crnoj Gori da postane stožer” tržišta električne energije na Balkanu. Kabl će omogućavati dostupnost električne energije u oba pravca, podržavajući stabilnost snabdijevanja energijom; takođe bi, u perspektivi, trebalo da dovede do podsticanja ekonomskog razvoja, zahvaljujući većoj efikasnosti energetskih tržišta.”

Dodaje da su najveće barijere investicijama tenderi dostupni samo na crnogorskom jeziku(posebno za preduzetničku strukturu kao što je italijanska, zasnovanu na kosturu malih i srednjih preduzeća).

Što se stipendija Iz Italije tiče, nada se da će novi Sporazum iz oblasti obrazovanja i kulture koji je stupio na snagu 1. aprila, donijeti novine.

“Svakako radimo na boljoj promociji stipendija i grantova koje nude italijanski univerziteti. Takođe ćemo nastojati da i u narednim godinama ponovimo takozvani “Sajam univerziteta” koji je u februaru ove godine, u Podgorici, imao značajan uspjeh u predstavljanju crnogorskim studentima mogućnosti studiranja u Italiji”, dodaje Zalioli.

Na pitanje šta mu se najviše dopada u Crnoj Gori, italijanski ambasador kaže da su to nevjerovatne prirodne ljepote, gostoljubivost stanovništva, kvalitet enogastronomske ponude i toliko ljudi koji vole Italiju.

“Posebno mi se sviđa spremnost zemlje da prihvata nove stvari i zbog toga mi je, između ostalog, uvijek veliko zadovoljstvo da dovedem italijanske umjetnike ovdje: do sada smo imali veliki uspjeh, nadam se da ćemo nastaviti u tom smjeru”, poručuje na kraju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније