Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

19. 06. 2019. 08:42 >> 08:42
9

LITVANSKI ZVANIČNICI

Impresivan napredak Crne Gore ka EU

Dosadašnji napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija je impresivan, ocijenili su litvanski zvaničnici tokom susreta s grupom poslanika crnogorskog parlamenta, koja boravi u zvaničnoj posjeti Litvaniji.

 

Naime, delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi potpredsjednik Genci Nimanbegu, koji je i predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Litvanije, te članovi Grupe i poslanici Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković i Boris Mugoša, u zvaničnoj je posjeti Litvaniji.

Tokom dvodnevne posjete upriličeni su sastanci sa predsjednikom litvanskog parlamenta Viktorasom Pranckietisom, potpredsjednicima Seimasa Gediminasom Kirkilasom i Jonasom Liesisom, predstavnicima Grupe Parlamenta Litvanije za interparlamentarne odnose sa Crnom Gorom, Odbora za vanjske poslove i Odbora za evropske poslove, ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom, ministrom nacionalne odbrane Litvanije Raimundasom Karoblisom, kao i gradonačelnicom litvanske opštine Trakaj Editom Rudeliene.

"Visoki litvanski zvaničnici ocijenili su impresivnim dosadašnji napredak Crne Gore u evropskim integracijama i obećali dalju snažnu podršku našoj državi, koju vide kao pozitivan primjer u regionu. Poseban osvrt u razgovorima stavljen je na saradnju u oblasti odbrane, koja je posebno intenzivna od kada su dvije države partneri u okviru NATO. Ministar vanjskih poslova i ministar nacionalne odbane Republike Litvanije izrazili su zahvalnost Crnoj Gori na doprinosu bezbjednosti baltičkih država, učinjenom slanjem crnogorskih vojnika u NATO misiju u Letoniji", saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Sagovornici su se, kako se navodi, osvrnuli na rezultate posljednjih izbora za Evropski parlament uz izraženu nadu da će novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije zadržati politiku proširenja Evropske unije visoko pozicioniranu na svojim agendama.

"Kao primjer kvalitetne saradnje Crne Gore i Republike Litvanije istaknuta je saradnja kroz tvining instrument, te je izražena spremnost za saradnju na novim projektima, pogotovo u oblastima ruralnog razvoja i jačanja administrativnih kapaciteta. Na sastancima je bilo riječi i o načinima za pospješivanje ekonomske saradnje Crne Gore i Litvanije, političkim izazovima sa kojima se dvije države suočavaju, rodnoj ravnopravnosti, kao i saradnji na lokalnom nivou, kroz predloženo uspostavljanje partnerstva litvanske opštine Trakaj i jedne crnogorske opštine, što bi bilo pogotovo korisno prilikom apliciranja za projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije", istakli su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније