Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

20. 06. 2019. 08:10 >> 11:06
50

CP U PISMU

Vučić da reaguje na podizanje nacionalističkih tenzija

Crnogorski pokret uputio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvoreno pismo u kojem od njega traže da autoritetom reagujete na, kako navode, iskrivljavanje činjenica i podizanju nacionalističkih tenzija u Srbiji.

Iz CP su u otvorenom pismu pozvali Vučića da stvari posmatra kao pravnik, "a ne onako kako se mnogi srpski nacionalisti ophode sa činjenicama".

„Vi u svojim javnim nastupima tvrdite da neko otima imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori? Objasnite, ali kao pravnik, na osnovu kojih činjenica Vi to tvrdite“, kaže se u pismu Vučiću.

Kako su naveli iz CP-a, čak i da je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) imala “srpski karakter”, nesporna je činjenica da je ona bila zaseban pravni subjekt, registrovan u knjaževini, odnosno kraljevini Crnoj Gori, koji nije bio u pravnoj vezi sa bilo kojim drugim pravnim subjektom kao njegov dio.

Iz CP-a su podsjetili da je u Opštem imovinskom zakoniku za Knjaževinu Crnu Goru vlasničko pitanje nad crkvenim objektima riješeno tako da CPC upravlja imovinom, a da se „nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu prodavati ili inače ustupati bez naročitog dopuštenja državne vlasti”.

„Vama kao pravniku mora biti jasno da vlasništvo podrazumjeva puno pravo raspolaganja imovinom“, kaže se, između ostalog, u pismu Vučiću.

Iz CP-a su naglasili da je CPC imala svoj Ustav kojim je definisana kao poseban pravni subjekt i kao autokefalna Crkva.

Oni su podsjetili da je CPC ukinuta i prisajedinjena novoformiranoj Ujedinjenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Dekretom regenta Aleksandra Karađorđevića 17. juna 1920. godine o ujedinjenju "svih pravoslavnih crkvenih oblasti" u Kraljevstvu SHS.

„Pozivanje na knjaza/kralja Nikolu I Petrovića i njegove izjave o "srpskoj crkvi" je neukusno, ako se zna da je i on i vlada u egzilu izdali saopštenje da nikada neće priznati gašenje CPC i njeno pripajanje Ujedinjenoj SPC“, kazali su iz CP.

Crna Gora je, naglasili su oni, nezavisna država, i ona mora imati zakon kojim će regulisati rad vjerskih zajednica, imovinsko-pravni odnosi i registracija.

„Opet vas pozivamo kao pravnika da objasnite da pravno nije moguće da se eparhije SPC prostiru van teritorije Crne Gore kao pravni subjekti. To nije miješanje u unutrašnje stvari SPC, već pitanje pravne ograničenosti pravnih subjekata koji djeluju u Crnoj Gori na teritoriju države Crne Gore“, kaže se u pismu.

Iz CP-a su poručili Vučiću da ne pravi od SPC, niti bilo koje druge crkve, organizaciju koja ne podliješe svetovnim zakonima i pravnim zakonitostima koje važe u svim zemljama.

„Špekulacije kako je Zakon sada aktuelizovan iz ovih ili onih razloga su besmislene, jer je javna rasprava o nacrtu Zakona započeta još 2015. i prekinuta zbog nasilja Amfilohijevih pristalica. Nema sumnje da bi za svaki termin bilo sličnih špekulacija, jer neki žive od stalnih špekulisanja“, kazali su iz CP-a.

Potpuno je, kako su naveli, neprihvatljivo da se u Crnoj Gori primjenjuje zakon iz doba SFRJ, iz 1976, i da je Mitropolija cetinjsko primorska (MCP) registrovana u Beogradu, a ne u državi Crnoj Gori.

„U nadi da ćete shvatiti da je na Vama velika odgovornost za dalji razvoj događaja i da možete izabrati jedan od dva puta - da se pitanje vlasništva riješava civilizovano, pravnim sredstvima, ili da povišenom retorikom, podizanjem emocija dovedete do neželjenih posljedica“, poručili su iz CP-a.

Oni su dodali da su uvjereni da je Crna Gora sposobna da se odbrani od bilo kojih nasilnih pokušaja.

"Ne želimo bilo kakvo nasilje ili, daleko bilo, teške posljedice po bilo koga", zaključuje Crnogorski pokret u pismu Vučiću.

Пратите нас на

Коментари50

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније