Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B.

21. 06. 2019. 13:03 >> 13:11
24

SNP

"Atak na imovinu crkve po cijenu razdora"

Vlast u Crnoj Gori nastoji da uzme imovinu i ukine ranije stečene statuse tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, saopšteno je iz SNP-a.

Kažu da predsjednik države Milo Đukanović nastavlja sa napadima na Mitopoliju crnogorsko-primorsku i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori.

Iz SNP, reagujući na posljednji Đukanovićev intervju kažu da predsjednik države nastavlja sa atacima na kanonski priznatu pravoslavnu crkvu.

“Džaba što mu je Mitropolija na više nego argumentovan način raskrinkala namjeru. Džaba što mu je narod na Trojičindanskom saboru jasno poručio “dalje ruke od naših svetinja”. Njegova prava namjera je jasna, atak na imovinu i crkve po cijenu novih razdora”, poručuju iz SNP.

Kažu da iza svega stoji politički cilj, a to je skretanje pažnje sa katastrofalne društveno-ekonomske zbilje.

“Situacija u Crnoj Gori je tako dovedena do apsurda. Jer se crkva koja je zajedno sa vjernim narodom gradila, čuvala i obnavljala svetinje, sada napada da ih je stekla na sporan način. Bolje bi bilo Đukanoviću da narodu objasni i dokaže porijeklo svoje, ali i imovine bliskih tajkuna koje se mjeri milonima, nego što hoće da otima imovinu kanonski priznate crkve”, poručuju iz SNP-a.

Očekivali su, kažu u SNP-u smo politiku uvažavanja i ostvarivanja saradnje radi opšteg dobra.

“U tom njihovom planu ima mnogo manjkavosti, osvetoljubivosti, nepreciznosti i tendencioznosti. Kako su planeri ovog nauma mislili da prisvoje crkvenu imovinu, recimo onu preko Tare, koja do 1912. godine nije bila u Crnoj Gori. Ili onu u Boki, na primjer”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Kažu i da je riječ o još jednom flagrantnom kršenje Ustava, koji decidno propisuje odvojenost crkve od države, a oni ne odustaju da crkveno uknjiže kao državno.

“Umjesto da miri i poziva na dijalog, Đukanović napada najpoštovaniju instituciju u Crnoj Gori. Još jednom upućujemo poruku vlastodršcima. Vrijeme je da mržnja stane. Ona nikome nije donijela ništa dobro”, poručuju iz SNP-a.

Ističu i da je društvo umorno od podjela.

“Ovakve stvari se rešavaju u dijalogu a ozbiljni političari razgovaraju, dogovaraju se, ne proglašavajući za neprijatelje one koji drugačije misle od njih. Što vlast to prije uvidi, biće bolje i za nju. Jer, ako ostanu ovako tvrdoglavi, ostaće im tamna mrlja na obrazu za vijek vjekova”, poručuju iz SNP.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније