Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

22. 06. 2019. 16:53 >> 16:53
1

REAGOVANJE DF-A

"Slučaj Sinđelić dokaz kriminalizacije institucija"

Nakon zvaničnog saopštenja Ministarstva pravosuđa Hrvatske da nije obaviješteno o odluci Višeg i Apelacionog suda da neće izručiti Aleksandra Sinđelića zbog ubistva hrvatskog državljanina Mirka Fotesa, za šta je osuđen na 21 godinu zatvora, svaki zdravorazumski komentar je izlišan, saopštili su iz Demokratskog fronta i dodali da se radi o “klasičnoj kriminalizaciji crnogorskih pravosudnih institucija “.

 

“Iako je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske još u maju 2017. zatražilo izručenje Saše Sinđelića, ministar pravde Zoran Pažin, predsjednik Višeg suda Boris Savić i GSDT Milivoje Katnić su opstruirali čitav postupak izručenja izjavljujući da će Sinđeliću biti određen ekstradicioni pritvor čim završi svjedočenje”, navodi se u saopštenju DF-a.  

Oni podsjećaju da je Saša Sinđelić svoje svjedočenje završio u februaru 2018. i da su tad crnogorski pravosudni organi bili dužni da mu odrede pritvor i započnu postupak njegovog izručenja.

“ Ali, umjesto izručenja oni su organizovali njegov odlazak u Srbiju, gdje se očigledno nalazio pod kontrolom određenih srpskih bezbjednosnih struktura. Iako je cijela regionalna javnost znala da se Saša Sinđelić nalazi u Srbiji, Viši i Apelacioni sud su odlučili da zasijedaju krajem aprila 2019. na osnovu zahtjeva Hrvatske o njegovom izručenju iz maja 2017. i pritom donijele odluku o neizručenju uz obrazloženje da se Sinđelić ne nalazi u Crnoj Gori. Zašto su Viši i Apelacioni sud odlučivali o izručenju Saše Sinđelića ako su znali da se on ne nalazi u Crnoj Gori, valjda je sad svakom jasno- da bi mu omogućili bezbjedan  povratak u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju. 

Oni napominju da nijedan od ovih sudova o svojoj odluci nije obavijestio Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, ali ni crnogorsku javnost jer te odluke nije bilo na zvaničnim sajtovima oba suda.

“Zato je veoma važno da vidimo kakva će biti reakcija Republike Hrvatske nakon javnog oglašavanja Ministarstva pravosuđa da ih niko nije obavijestio o neizručenju Saše Sinđelića”, navodi se u saopštenju I dodaje:

“DF u svakom slučaju izražava zadovoljstvo što se na dnevnom nivou potvrđuje kako je režim braće Đukanović privatizovao sve institucije  u obračunu sa liderima DF- a, jer naš savez zajedno sa Mitropolijom crnogorsko primorskom predstavlja posljednju branu od potpune kapitulacije Crne Gore. “

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније