Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 06. 2019. 11:34   >>  11:33 1

BORBA PROTIV TERORIZMA

Nuhodžić: Međunarodna saradnja nema alternativu

Da bismo se uspješno borili protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija, neophodno je da stalno radimo na daljem unapređenju saradnje između policija, tužilaštava i sudova, kao i na edukaciji kadrova. Ovo su naši zajednički interesi koji se ne smiju zaustaviti na granicama, jer međunarodna saradnja nema alternativu, poručio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

On je na otvaranju konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca "Međunarodni terorizam i ilegalne migracije", koja se održava od 24. do 26. juna u Budvi saopštio da borba protiv terorizma zahtijeva najveću pažnju, jer, kako je kazao, nijedna zemlja nije dovoljno snažna da se odupre ovom najsurovijem obliku nasilja.

"Terorizam nema ni religije ni nacionalnosti, ali je jednaka prijetnja svim državama i svim narodima, kojoj se moramo zajednički i beskompromisno suprotstaviti. Crna Gora je prepoznala svoje mjesto u tome kroz Zajednički akcioni plan za Zapadni Balkan o borbi protiv terorizma, koji se realizuje uz podršku Evropske unije. Radimo i na presijecanju izvora finansiranja terorističkih grupa, koji proizlaze iz ilegalne trgovine oružjem, narkoticima, pranja novca, kao i na suzbijanju radikalizacije putem interneta", kazao je Nuhodžić.

On je dodao da je Crna Gora jedina država regiona koja ima Nacionalnu platformu za borbu protiv ekstremizma i istakao da i migracije predstavljaju povoljan uslov za širenje raznih oblika kriminala, pa samim tim i terorizma.

"Zato je potrebna saradnja i koordinacija država na svakoj od etapa migracijskog puta, od izvorišta preko zemalja tranzita do krajnje destinacije, uz obaveznu registraciju migranata. Crnogorska policija svakodnevno razmjenjuje informacije i obavještajne podatke sa policijama iz okruženja, Evrope i svijeta, kao i sa INTERPOL-om i EUROPOL-om. Pojačali smo nadzor i kontrolu državne granice, koja je prva linija odbrane od ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i terorizma", kazao je Nuhodžić.

Govoreći o evropskom putu Crne Gore, kao sistemu vrijednosti u kojem nema i neće biti mjesta za kriminal, ministar je naglasio da nećemo dozvoliti organizovanim kriminalnim grupama da pomisle da mogu biti iznad zakona i nadjačati institucije sistema.

"Ovo nije zadatak isključivo jedne države, već obaveza i odgovornost svih država. U tom smislu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je spremno da udruženim snagama, kroz zajedničku mrežu više policija i zajedničke timove policijskih istražitelja i tužilaca, ne dozvolimo da kriminal diktira pravila", zaključio je Nuhodžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније