Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

24. 06. 2019. 18:53 >> 21:05
38

NAVODI MCP NIJESU TAČNI

Vlada ne namjerava da oduzima crkve

Vlada nema namjeru da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve, a ukoliko postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, saopšteno je iz Vladine službe za odnose sa javnošću. Mišljenjem Venecijanske komisije, nedvosmisleno je potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore, saopštila je generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava Žana Filipović.

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koje je usvojila u petak, 21. juna, na plenarnoj sjednici u Veneciji.

"Ovim mišljenjem je nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da donese jedan moderan i dobar zakon, kojim će zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i građankama Crne Gore", istakla je Filipović.

"Što se tiče tvrdnji da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno spriječila Vladu Crne Gore u namjeri da „jednostrano preknjižava ili otima crkve“ – to naprosto nije tačno", kazale je ona.

"Prvo, to nikada nije bila namjera Vlade, a drugo preporuka Venecijanske komisije koja se odnosi na zakonske odredbe o državnoj imovini upravo sadrži obrazloženje koje je Vlada Crne Gore zvanično uputila Venecijanskoj komisiji nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice. To mogu potvrditi svi članovi i članice Venecijanske komisije. Dakle, ne samo da ova preporuka nije suprotna stavu Vlade, već je sam tekst ove preporuke upravo predložila Vlada i veoma smo zadovoljni što je Venecijanska komisija to prihvatila gotovo jednoglasno", zaključuje Filipović.

Vlada: Navodi MCP nijesu tačni

Iz Vlade su kazali da nijesu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) da je Vlada planirala jednostrano preknjižavanje crkava i da je Venecijanska komisija mišljenjem osujetila tu namjeru.

Kako su naveli, istina je da je Venecijanska komisija u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice.

“Da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije mogu da potvrde svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna tom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je skoro jednoglasno prihvatili.

“Želimo da razuvjerimo predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Predloga zakona navela na pogrešan zaključak – nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će, ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova.

Vlada je, kako su kazali, spremna da uvaži preporuke iz Mišljenja Venecijanske komisija i ne smeta joj ni najmanje ako ga i MCP sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo.

Kako je saopšteno, Vlada mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim, jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijedi da zakoni jednako važe za sve.

“Vjerujemo da objava tog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Predloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније