Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

24. 06. 2019. 19:34 >> 20:16

DARMANOVIĆ

CG i Portugal posvećeni snaženju odnosa

Crna Gora i Portugal njeguju prijateljske i savezničke odnose, te današnji razgovori predstavljaju potvrdu nastojanja da dvije države unaprijede saradnju, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović tokom sastanka sa portugalskim šefom diplomatije Augustom Santosom Silvom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Daramanović se zahvalio na čvrstoj portugalskoj podršci ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih prioriteta naše države, te je posebno je naglasio važnost ekspertske i tehničke pomoći Portugala u procesu pristupanja Evropskoj uniji, u prvom redu kroz realizaciju projekata u okviru Taiex instrumenta.

“Naše decidno opredjeljenje u pravcu integracije u porodicu najrazvijenijih evropskih demokratija od ključne je važnosti za efikasno ispunjavanje obaveza iz pregovaračke agende i unutrašnje reformske aktivnosti, koje daju rezultate u formi definisanja funkcionalnog pravnog poretka i izraženog ekonomskog napretka”, istakao je.

Santos Silva je kaza da proces evropske integracije i članstvo u Evropskoj uniji doprinosi političkoj stabilnosti i socio-ekonomskom progresu, naglasivši da Portugal podržava nastavak proširenja, uz kontinuirano usvajanje standarda i pravno-normativne regulative od strane država kandidata.

“Dodao je da se proces proširenja i unutrašnje reforme Evropske unije može sprovoditi paralelno, te, u tom kontekstu, ukazao na važnost intenziviranja pregovaračkog procesa Crne Gore i napretka u procesu pristupanja Uniji”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da je nastavak procesa proširenja i učvrščivanje kredibilnosti evropske perspektive Zapadnog Balkana u interesu stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta regiona, ali i Evrope u cjelini.

“Šefovi diplomatija dviju država su se saglasili da je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju usmjeriti na razmatranje modela razvoja privredne saradnje. Takođe, ukazali su da postoji prostor za dodatno proširivanje saradnje između dva ministarstva vanjskih poslova kroz organizovanje bilateralnih političkih konsutacija, kao i sveukupnih crnogorsko-portugalskih veza, naročito u oblastima nauke, obrazovanja i kulture”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније